Diferența dintre un angajat ocupat și unul productiv
Tu cum ești? Ca să-ți dai seama, ți-am pregătit o listă cu 11 diferențe care există între cei care muncesc fără o miză și cei care se apropie în fiecare zi de obiectivul pe care și l-au setat, potrivit Lifehack.
1. Oamenii ocupați vor să pară că au o misiune. Oamenii productivi au o misiune pentru întreaga lor viață.
Cei ocupați ascund faptul că au dubii legate de destinația la care trebuie să ajungă prin pași mici, dar hotărâți, în timp ce oamenii productivi au o misiune pentru întreaga lor viață și le permit celorlați să vadă că au dubii atunci când fac pași mici pentru că au o destinație clară.
2. Oamenii ocupați au multe priorități, în timp ce oamenii productivi au puține.
Dacă ai trei priorități, înseamnă că ai priorități. Dacă ai 25 de priorități, te afli într-o mare încurcătură. Potrivit principiului lui Pareto, sau legii 80/20, cum i se mai spune, 80% din ceea ce ne dorim este rezultatul a 20% din activitatea noastră.
Citește și 6 idei aplicabile de astăzi dacă vrei să rămâi productiv și motivat constant
Henry Ford nu a făcut o avere pentru că a construit mașini mai bune, ci pentru că a construit sisteme mai bune de construit mașini. Oamenii ocupați încearcă să facă mașini mai bune, în timp ce oamenii productivi încearcă să dezvolte sisteme care să facă mașini mai bune.
3. Oamenii ocupați spun „Da” repede. Cei productivi spun „Da” încet.
Potrivit lui Warren Buffet, ești integru atunci când ești capabil să spui „Nu” în majoritatea situațiilor în care te regăsești. Să fii integru înseamnă să știi că valorile tale morale sunt clare și că timpul tău va fi folosit în serviciul acelor valori.
4. Oamenii ocupați se concentrează pe acțiune. Cei productivi, înainte de a acționa, se concentrează pe claritate.
Ca să fii capabil să te concentrezi pe ceea ce merită, trebuie să dobândești o anumită claritate referitor la ce înseamnă pentru tine activitățile pe care le consideri importante. Cea mai importantă resursă la care poți să apelezi întodeauna este experiența de viață pe care o ai.
5. Oamenii ocupați țin toate ușile deschise. Oamenii productivi le închid.
Atunci când ești tânăr, este bine să ai multe opțiuni și să-ți dorești multe lucruri: să călătorești, să înveți limbi străine, să te duci la universitate, să lucrezi în tehnologie, să te muți în altă țară. Cu toate astea, vine un moment în viața fiecăruia dintre noi când trebuie să renunțăm la majoritatea opțiunilor pe care le avem și să ne concentrăm pe un singur obiectiv.
Citește și Cinci ritualuri matinale care te vor mentine productiv intreaga zi
Dacă ți-ai propus ca, până la finalul anului, să înveți Limba Germană, în luna decembrie vei putea să porți deja o discuție cu un neamț. Dacă ți-ai propus ca până la finalul anului să înveți Limba Germană, să câștigi cu 30% mai mult, să călătorești în 10 țări, să faci mai multă mișcare și să-ți găsești un prieten sau o prietenă, concluzia nu poate fi decât una: nu vei putea purta o discuție cu un neamț în decembrie.
6. Oamenii ocupați vorbesc despre cât de ocupați sunt. Cei productivi își lasă rezultatele să vorbească.
Stephen King spunea așa: „Un scriitor este producător de cuvinte. Produci cuvinte? Atunci ești scriitor. Nu produci cuvinte? Nu ești scriitor”. Și mai concret: scriitorii care sunt publicați nu vorbesc despre următoarea carte pe care o vor scrie, ci se concentrează s-o scrie. Performanțele trecute sunt singurul indicator real al performanțelor din viitor.
7. Oamenii ocupați vorbesc despre cât de puțin timp au. Oamenii productivi își fac timp pentru ce este important.
Fiecare minut pe care îl pierdem pentru a inventa scuze și pretexte este timp pierdut. Dacă îți permiți să-ți găsești scuze, vei deveni din ce în ce mai bun la acest sport. Oamenii productivi nu-și folosesc timpul pentru scuze. Fie ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut și oferim cel mai înalt nivel calitativ posibil, fie nu ne mai ocupăm de nimic.
8. Oamenii ocupați sunt multitasking. Cei productivi se concentrează.
Știi tehnica Pomodoro? Este o metodă de time management care te ajută să te concentrezi. Ai de terminat un proiect? Setează-ți cronomentrul la 25 de minute. Lucrează la proiect până când sună alarma. Dacă în acest timp începi să faci și altceva pe lângă proiect – îți verifici mailul, te duci să bei apă, te duci la baie – resetezi cronometrul și o iei de la capăt.
9. Oamenii ocupați răspund la mailuri imediat. Oamenii productivi își iau timpul de care au nevoie.
A răspunde la mailuri se află pe lista de priorități a fiecăruia dintre noi. Cu o singură mențiune: nu sunt ceva prioritar pentru noi, ci pentru alții. Dacă răspunzi la fiecare mail, nu faci decât să îți tai viața în o mie de părți mici care servesc prioritățile altora. Atunci când îți deschizi mailul, ai trei opțiuni: ștergi, răspunzi, amâni.
10. Oamenii ocupați vor ca și alții să fie ocupați. Cei productivi vor ca alții să fie eficienți.
Managerii ocupați își calculează orele de activitate, în timp ce managerii productivi își calculează rezultatele. Cei ocupați sunt frustrați din cauza celor care au o atitudine relaxată pentru că dau impresia că au timp și că le place ceea ce fac. Celor productivi le face plăcere să creeze un mediu de lucru în care oamenii pot excela.
11. Oamenii ocupați vorbesc despre cum se vor schimba. Productivii fac deja aceste schimbări.
În loc să-ți pierzi timpul vorbind despre ceea ce vei face în viitor, mai bine ai folosi acest timp într-un mod mai util: cum anume vei face primul pas către schimbarea pe care vrei s-o vezi? Ce poți face acum fără să ai nevoie de permisiunea cuiva? Ce poți face cu resursele, cunoștințele și sprijinul pe care le ai acum? După ce îți răspunzi la întrebări, apucă-te de treabă!