Elvețianul care învață statul român să-și susțină oamenii
„TVA-ul înseamnă o creştere artificială a preţului produselor, în general. Dacă această taxă, la alimente, va fi mai mică, atunci şi clientul meu va avea mai mulţi bani pentru consum, iar eu voi putea oferi acelaşi produs de calitate la un preţ mai mic”, spune antreprenorul.
Reducerea TVA-ului la alimente este foarte importantă şi ar trebui să fie sub 10% pentru toate produsele necesare traiului zilnic, spune elvețianul. Astfel, persoanele cu venituri mici ar avea mai mulţi bani pentru consum.
„Scăderea TVA-ului va însemna o reducere a preţului laptelui şi, astfel, acea persoană îşi va permite să cumpere mai mult. Dar statul prin instituţiile sale trebuie să controleze ca aceste lucruri să se întâmple. În momentul în care ai scăzut TVA la 10% pentru alimente, acest lucru trebuie să se reflecte în preţurile produselor la furnizori. Majoritatea însă includ această reducere a TVA în profiturile lor. Aici trebuie să intervină instituţiile statului prin controale şi sancţiuni”, crede Hausmann.
Elveția are o taxă pe valoare adăugată între 2 și 8%
Faţă de România, care are unul dintre cele mai mari TVA-uri din Uniune, în Elveţia, TVA -ul variază între 2 şi 8%. În hosteluri, pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus, taxa pe valoarea adăugată este 3,8%. La medicamente, TVA -ul este 2,5% iar în România este 9% la hotel şi 24 la restul.
„Ceea ce este într-adevăr bun în Elveţia este că statul controlează preţurile. Există serviciul de price controller care verifică ce este în spatele preţului. Acest lucru îi responsabilizează pe toţi cei implicaţi. De exemplu, în Elveţia, dacă îţi cumperi o brichetă şi a două zi nu mai funcţionează, mergi la magazin şi îţi dă alta în loc. În România nu poţi să faci acest lucru”, mai afirmă elveţianul.
În ce priveşte activităţile sociale, Jakob Hausmann se implică atunci când i se cere ajutorul. De exemplu, săptămâna aceasta, joi mai precis, va găti şi va oferi o supă caldă celor săraci.
„Voi face asta în fiecare lună pentru că mă consider un om norocos şi vreau să ofer puţină bucurie şi celor care au fost mai puţin norocoşi”, spune antreprenorul.
În Elveţia, există magazine speciale pentru cei cu venituri mici. Toate alimentele care au un termen de expirare apropiat sau nu se vând sunt trimise în aceste magazine, iar cei cu venituri mici pot merge să îşi ridice alimentele pentru o zi pe baza unor tichete sociale pe care le iau de la primărie.