Ești timidul companiei? Cum faci față unui discurs în public
Potrivit specialiștilor în comunicare, în cazul unui discurs, cea mai bună metodă de a te asigura că nu îţi tremură vocea sau nu te bâlbâi este repetarea lui în faţa oglinzii! Nu trebuie să te intimidezi dacă nu îţi iese din primele încercări, într-un final, vei reuși. Mai ales, gândește-te că timiditatea nu poate fi un obstacol în calea afirmării tale și că nu trebuie să îți fie frică să îi privești în ochi pe cei cu care dialoghezi.
Nu am putea trăi fără a comunica
„În general, discursurile lungi nu sunt apreciate. Dacă prezinți ideile principale concis, totul devine simplu. În mediul 2.0. în care trăim, cu un consumator educat și informat, trebuie să fii la înălțime și mereu în mijlocul provocărilor. Gradul de profesionalism, atenția la detalii și atitudinea pozitivă pot fi elemente cu plus în cartea de vizită a unui om care va transmite ceva prin intermediul unui discurs. Chiar dacă ești recent integrat în cadrul unei companii, recomand răbdarea și autenticitatea ‒ unele dintre elementele importante în susținerea unui discurs”, este de părere Cristina Gîmbă, Owner & General Manager Peitho PR. „Comunicarea este o activitate pe care noi, oamenii o realizăm în fiecare zi. Cu certitudine, nu am putea trăi fără a comunica, fie că socializăm sau promovăm o idee, o companie”.
Timiditatea înseamnă și teamă de dezaprobare sau umilire socială, dar cu perseverență se pot depăși asemenea obstacole. „Trebuie să fii activ tot timpul și să găsești oportunități în orice situație. Să îți formezi abilități de a spune povești frumoase și autentice. Și, dacă se poate, pe viitor, să fii mereu la curent cu noutățile, cu știrile internaționale, naționale, locale din domenii diferite, de la economie la social, cultural la mediul online, provocările social media, să dezvolți relații cu liderii de opinie. Nu este ușor. Nimic nu este ușor în viață. Dar gândește-te că dezvoltarea ta personală depinde de acest lucru, iar într-un mediu hipercompetitiv, strategiile cu valoare adăugată vor ieși în evidență, doar ele vor fi câștigătoare în fața publicului”, mai subliniază Cristina Gîmbă.
Nu în ultimul rând, specialiștii în comunicare, care o dau drept exemplu uneori pe Barbra Streisand, care își depășește tracul paralizant devenind de fiecare dată o personalitate impresionantă, vin cu un argument interesant. Și anume, chiar şi unele dintre persoanele celebre pe care le vezi la televizor sunt timide, dar cu perseverență au reușit să treacă peste acest hop, iar acum jurnaliștii le citează „vorbele de duh”!
„Emoțiile trebuie să fie constructive”
Prin urmare, artiștii – deși par atât de dezinvolți în public, au avut și au și ei probleme cu timiditatea, dar le pot depăși. Cum? „Emoția… emoțiile de orice natură și orice și oricine le-ar provoca fac parte din viața mea! Dar acum mă refer la cele legate de profesia mea”, spune Annemary Ziegler, actriță a Teatrului Excelsior. „Emoțiile trebuie să fie constructive, să mă ajute sa întregesc personajul, să îi dau viață nu să îl distrug! Iar la trac nici nu vreau să mă gândesc, nu trebuie să mă paralizeze, să nu mai știu ce am de făcut… Cu alte cuvinte să mă blochez!”, este de părere Annemary.
„Fie vorba între noi, la fiecare spectacol am emoții, însă încerc și sper să le controlez. Dacă aș recomada o metodă anume cuiva care vrea să scape de timiditate și de emoțiile provocate de vorbitul în public? Nu am o metodă anume, dar îmi aduc aminte cu emoție că aveam opt ani, eram la școală și participam la o serbare. Pe lângă multele versuri pe care trebuia să le învăț mi se mai dăduse o poezie foarte lungă, pe care trebuia să o știu până a doua zi. Firește eram o profesionistă de mică, am cerut repetiții, dar… nu am avut parte de ele, fiind timpul mult prea scurt. Acasă nu am reușit să învăț chiar foarte bine toată poezia. A doua zi, nefiind foarte sigură am zis bine primele strofe și apoi am uitat versurile. Fără să mai stau pe gânduri, am scos hârtia din buzunar cu tupeu și am început să le citesc.
Ce era sa fac? Eram foarte mândră de mine fiindcă reușisem. Iar la sfârșit am primit felicitări și îmbrățișări. Uite, aceasta poate fi o metodă! Ai emoții înainte de susținerea unui discurs? Scoate hârtia din buzunar și nimeni nu o să se supere!.
Există vreun secret?
Annemary Ziegler mai povestește cum, după ce a trecut timpul și a ajuns „actor profesionist la început de carieră", la prima vizionare a uitat câteva replici din cauza emoțiilor! Abia după acel moment a simțit o totală relaxare și și-a zis că ceva mai rău nu poate să fie. „Mi-am continuat treaba și până la urmă a fost foarte bine! Vă mărturisesc cu toată sinceritatea că pentru mine secretul este conținut într-un singur cuvânt: REPETIȚIE. Cu cât repet mai mult, cu atât lucrurile se așază, emoțiile acelea absolut copleșitoare dispar. În rest, înainte de fiecare reprezentație am emoții, chiar dacă joc spectacolul de ani buni!”.
Un specialist în PR și o actriță cu experiența publicului pretențios spun că se poate! Tot ceea ce ai de făcut este să urmezi pașii care vor face din tine, în cele din urmă, un as al vorbitului în public, chiar dacă ești timid(ă).