Femeia care a condus investigaţia împotriva Google, soldată cu o amendă record, povesteşte cum construieşte cazuri atât de complexe
Ea a verificat şi amendat companii mari precum Amazon, McDonald's sau Apple. Însă cel mai recent caz al său a atras atenţia lumii întregi. Ancheta despre Google care a durat 8 ani s-a lăsat cu o amendă record de 2,7 miliarde de dolari.
Comisia Europeană a stabilit că gigantul IT a făcut abuz de poziţie dominantă şi a promovat intens serviciile sale în paginile cu rezultatele căutărilor, boicotând astfel concurenţa în mod voit. În aceste condiţii, utilizatorii ajungeau doar acolo unde îi ducea Google, fără a avea alte alternative uşor de accesat.
Însă ce etică de muncă are Vestager şi care sunt cele mai importante elemente pe care le ia în calcul atunci când construieşte un caz atât de complex împotriva corporaţiilor?
Ea a stat de vorbă cu jurnaliştii CNBC şi le-a explicat modul în care îşi construieşte planul de bătaie.
"Trebuie să iei în considerare doar faptele şi să îţi dai seama care sunt neregulile. Instinctul nu te ajută aici. Trebuie să ceri expertiza oamenilor care se pricep în domeniu, care au diverse specializări şi în care să ai încredere că îţi vor da un sfat bun. Abia apoi poţi să iei o decizie, care însă trebuie să fie bazată efectiv pe fapte", a spus Vestager.
Cât despre mentalitate, ea se gândeşte întotdeauna la cel mai rău scenariu.
"Adesea încerc să îmi dau seama care ar fi cel mai dificil lucru care se poate ivi dacă merg înainte cu o idee sau alta. Dacă rezultatul e unul suportabil, atunci continui pe drumul respectiv. În caz contrar, reconsider toată strategia şi fac schimbările necesare", a menţionat comisarul european.
Problema este că deciziile pe care le ia Vestager pot avea un impact enorm, nu doar asupra companiilor vizate de anchetă, ci şi asupra regulilor UE şi, prin urmare, asupra cetăţenilor.
"Foarte des mă gândesc la oamenii pe care îi reprezint. Întâlnesc oameni care au mii şi mii de angajaţi, milioane şi milioane de clienţi – de asemenea, fac şi o groază de bani. Însă eu reprezint europenii şi ]ncerc să echilibrez situaţia în aşa fel încât să ajungem la nişte termeni mai rezonabili", a spus comisarul european.
Ea a recunoscut faptul că se gandeşte cu precadare la oamenii care sunt la casele lor şi la cei pe care îi întâlneşte pe stradă ori în călătorii. "Toate aceste persoane au nevoie să fie asiguraţi că lucrurile sunt făcute cum trebuie", a încheiat Vestager.