Gestionarea unei afaceri în domeniul medical. Un drum pe cât de frumos, pe atât de dificil
Gestionarea unei afaceri în domeniul medical reprezintă un drum pe cât de frumos, pe atât de dificil. „Cred că cea mai mare greșeală este să crezi că dacă ești un foarte bun specialist, vei fi și un foarte bun antreprenor. Din dorința de a demara activitatea cât mai repede, de a câștiga bani, de a activa, antreprenorul român alege să sară etape și ajunge la un moment dat să se confrunte direct cu o problemă ale cărei dimensiuni crește exponențial”, spune avocata Cătălina Bordianu Calangiu.
Odată demarată activitatea medicală, începe să lucreze, să aibă pacienți, până când, la un moment dat, se confrunta cu un incident cu un pacient și realizează că nu are un acord corect si complet informat al pacienului, nu are sau are o fișă de tratament necorspunzătoare, nu i s-a emis sau comunicat factura. ”Atunci constată că, de fapt, toate aceste impasuri în care a ajuns puteau fi prevenite dacă ar fi avut ghidaj legal la momentul potrivit. Toate exemplele la care am făcut referire mai sus sunt atât de des întâlnite în practică, incat au devenit un abc al oricarui furnizor de servicii medicale. Casa de avocatură pe care o coordonez este una dintre puținele care au expertiză în domeniul medical și ne mândrim că am gestionat inteligent fiecare provocare pe care clientul nostru ne-a lansat-o”.
Moștenirea noastră dintr-o perioadă în care nu aveam niciun drept este antonimă cu prezentul în care am început să conștientizăm că avem „drepturi”, după cum mai subliniază Cătălina Bordianu Calangiu. Care mai adaugă că, în ziua de astăzi, cel mai mare pericol în domeniul medical este răpunderea de malpraxis. „Este la modă acum ca oricine e nemulțumit de serviciile medicale să reclame un caz de malpraxis. Malpraxisul nu este atat de frecvent si apreciez că am început să avem reclamații de malpraxis nu din considerente profesionale, ci din considerente financiare, fiind o forma de a evita plata serviciilor medicale. Noi venim dintr-o perioadă în care nu aveam niciun drept și am intrat brusc într-o eră în care am început să conștientizăm că avem <drepturi> , dar din pacate nu avem experienta exercitarii acestora, motiv pentru care, uneori ajung sa fie deturnate de la scopul lor legal”.
Drepturile trebuie exercitate cu buna-credință
Drepturile trebuie exercitate cu bună-credință. În orice reclamație de malpraxis, trebuie identificate în mod corect și complet toate pretențiile părților. Uneori acestea nu îți cunosc propriile pretenții, sau nu știu cum să le exprime. Viziunea duală, bivalentă, atât din poziția de medic, cât și din cea de pacient, din perspectiva dispozitiilor legale, nu o poate avea decat un avocat.
Cătălina Bordianu Calangiumai spune că, „în momentul în care sunt puși la aceeasi masă, avocatul poate interveni în mod obiectiv. Avocatul este o componentă esențială a relației medic-pacient. Pentru orice situație trebuie să existe o abordare juridică, dar și o abordare medicală și una psihologică, pentru că, în continuare, în domeniul medical, atât pacientul este vulnerabil fiind în suferință, cat si medicul, care are un curs profesional extrem de sinuos, își construiește notorietatea cu mari sacrificii. În orice caz, relația medic-pacient este o relație socială, o legătură care se caracterizează prin poziția de egalitate a părților, astfel încât medicul și pacientul nu sunt subordonați unul față de celalalt. Aceasta este perspectiva corectă de abordare a oricarui derapaj care poate aparea in derularea normala a acestui raport”.
Cătălina Bordianu-Calangiu este avocat definitiv în cadrul Baroului București din anul 2007, titulară a unui Master în Drept Internațional și Comunitar. A lucrat 3 ani în cadrul Ministerului Justiției, în domeniul afacerilor europene, al programelor cu finanțare nerambursabilă și al cooperării internaționale, în roblematica luptei împotriva corupției. Este membră a mai multor Asociații și Organizații, printre care și Asociația Româna de Drept pentru Dezvoltare – IDLO Alumni, ca absolventă a cursului DLC – Development Legal Course 2006, Roma.