Metoda magică prin care îți poți gestiona emoțiile când vorbești în public
Nimeni nu își dorește să vadă în fața sa un robot, o persoană fără pic de emoție și care vorbește plat. Atunci când suntem într-un public ne dorim să vedem oameni ca și noi, oameni cu emoții.
De ce este important modul în care gestionezi emoțiile?
Având în vedere că este excelent să ai emoții, partea mai puțin frumoasă este cum le gestionezi. Poți să lași emoțiile să te controleze și în acest fel să tremuri tot timpul, să îți tremure vocea, să uiți ce avea de spus și să te blochezi.
Iată o tehnică practicată de către toți marii experți de prezentări: Steve Jobs, Martin Luther King, Barack Obama și alți mari oratori din lume. Este aceea care face toată diferența.
Care este acea tehnică? Este vorba de VERBALIZAREA prezentării.
Care este cea mai bună metodă pentru a îmbunătății performanța oricărui prezentator? Antrenamentul.
Există câțiva pași simpli pentru a aplica această tehnică:
1. Pornește cronometrul
Ai început verbalizarea prezentării din momentul în care ai dat drumul la cronometru. În acest fel îți vei da seama și cât de mult durează și vei avea un timp foarte clar delimitat pentru bucățile de antrenament.
2. Oprește-te doar la finalul prezentării
De multe ori avem tendința de a fi perfecți. Este acel lucru pe care ți-l recomand cu tărie să îl eviți. Indiferent dacă te bâlbâi, indiferent dacă uiți să spui ceva important, indiferent ce se întâmplă te oprești doar atunci când ai ajuns la finalul prezentării.
3. Repetă de minimum 3 ori
De ce de MINIMUM 3 ori? Pentru că prima oară ti se va părea groaznic. A doua oară vei spune că nu este așa de rău. A treia oară de obicei primește calificativul : A fost bine. Aceste minim 3 repetiții sunt formula magică pentru a gestiona emoțiile. Recomandat este să repeți prezentarea de aproximativ 6 ori.
Poți să folosești această tehnică de a te pregăti atunci când: ai o ședință de vânzare, ai o prezentare importantă în cadrul unei conferințe, ai un curs pe care îl susții, ești chemat la interviu sau pur și simplu când ai o întâlnire importantă cu un posibil partener (atât de afaceri cât și personal)
În concluzie, îți reamintesc acea vorbă din școală care mie personal nu îmi plăcea niciodată să o aud : „Repetiția este mama învățăturii”.