Mihai Toader-Pasti: Pentru mine, fericirea și liniștea sunt un obiectiv. Nu vin într-un mod miraculos
Gândindu-mă la vremurile în care trăim, pline de provocări de tot felul, mi-au venit în minte următoarele întrebări: În vremuri tulburi, cum iți păstrezi busola interioară racordată la resursele tale? Cu alte cuvinte, cum navighezi prin ape tulburi și cum îți păstrezi cursul?
Am pus aceste întrebări unor români cu expertize și background-uri diverse. Al treilea invitat al acestei serii este Mihai Toader-Pasti, General Manager la EFdeN, proiect care a participat la competiția de case solare din Dubai anul trecut, obținând numeroase premii. Mihai a fost nominalizat la Gala Premiilor Revistei CARIERE 2018, iar povestea lui o puteți citi AICI.
Iată ce ne-a răspuns la întrebarea de mai sus:
Chiar dacă sunt un om optimist în general, ultimii ani în România au fost o mare provocare din acest punct de vedere. Ce m-a ajutat să rămân optimist și fericit la final a fost ideea că oricât de rău ar fi, dacă ești și supărat sau trist, pierzi de două ori. De exemplu, dacă tot trebuie să stau la o coadă și în plus, mă și enervez, pierd de două ori. Dar dacă mă aștept că voi sta la coadă, voi fi pregătit pentru asta și voi citi o carte, uita la un documentar, face un exercițiu sau asculta muzică.
Cred că oricât de grele, grave sau frustrante ar fi evenimentele externe, important este cum ne raportăm noi la ele, cum le lăsăm să ne afecteze. Mă gândesc cum fac să reduc factorii externi și cum pot compensa lucrurile care nu îmi place cu lucruri care îmi place. Unde găsesc bulele de fericire care să distrugă bulele de supărare și liniștea care să atenueze zgomotul. Nu cred că poți fugi de probleme, cred doar că te poți încărca pentru a lupta cu ele și a rezista. Oamenii nefericiți sau triști nu schimbă lumea și nu rezolvă probleme, nici pentru el, nici pentru alții
Al treilea lucru pe care îl fac este să nu mă plâng și am avut o perioadă scurtă de timp acest prost obicei, dar mi-am revenit. Am văzut foarte des oameni care se plâng că sunt obosiți, stresați, ocupați și viața trece pe lângă ei nu pentru că sunt ocupați, ci pentru că se vaită. Poți să faci lucruri faine, să fii ocupat, dar fără să fii obosit sau stresat. Pentru mine, fericirea și liniștea sunt un obiectiv, ele nu vin automat, într-un mod miraculos. Monitorizez aceste lucru și fac schimbări atunci când este necesar, când mă abat.
Vezi și:
- Andrei Lasc: În perioade tulburi, mă retrag și reflectez la cine sunt eu
- Daniel David: E important să ne stabilim un set de valori care să ne coloreze viața
Citește continuarea seriei, zilele următoare, pe www.revistacariere.ro.