Opreşte-te din lucru! Fă o pauză, dar fă-o să conteze!
Nu este suficient să îţi gestionezi timpul la serviciu. Dacă te organizezi bine, ai mai puţină presiune, dar trebuie să ţii ritmul. Iar pentru o viaţă profesională cu stres minim, soluţia este pauza. Să te opreşti din ceea ce făceai ca să îţi consulţi e-mail-urile nu este pauză. Nici să răspunzi la telefon şi nici să vorbeşti tot despre muncă la o cafea. Ideal este să ieşi, să respiri aer curat, să oxigenezi creierul pentru a se regenera. Uneori, câteva minute sunt suficiente ca să poţi ţine ritmul până la sfârşitul zilei.
Cei mai mulţi angajaţi nu ştiu să îşi ia pauză şi habar nu au ce pot face în pauză. Dacă ai o cădere de energie, stai puţin la aer şi ia o gustare sănătoasă. Vrei să te rupi puţin de lume? Închide ochii şi ascultă două trei melodii în căşti sau citeşte un capitol dintr-o carte. La fel de relaxantă poate fi şi o discuţie cu colegii despre vreme, vacanţe, pantofi… Un hohot zdravăn de râs face minuni pentru stres.
Oricum, orice ai de gând să faci în pauză, ridică-te de la birou, întinde-te, fă câţiva paşi, chiar dacă nu poţi ieşi din clădire. Cât să stai în pauză? Fiecare are ritmul lui. Poţi alege una dintre variantele pe care ţi le vom prezenta mai jos.
Pauza 52/17
Pauza 52/17 înseamnă să alternezi 52 de minute de muncă cu 17 minute de pauză. Această durată a fost calculată pe baza softului Desk Time, care înregistrează activitatea salariaţilor pe calculator. Pauza 52/17 este eficientă pentru că munca pe termen scurt măreşte performanţa. Ţi se pare că şeful se încruntă? Poţi reduce timpul, dar nu la mai puţin de zece minute.
Pauza Pomodoro
Metoda Pomodoro se împarte în cinci etape. Începi prin a-ţi îndeplini o sarcină. Apoi reglezi alarma la 25 de minute şi lucrezi până când sună. Faci o pauză de cinci minte. Apoi o iei de la capăt. Şi la fiecare patru reprize, faci o pauză mai lungă, de 15-20 de minute. Creatorul acestei tehnici, Francesco Cirillo, a inventat-o la sfârşitul anilor 1980. Numele metodei vine de la cronometrul în formă de roşie (pomodoro în limba italiană) pe care îl folosea. Se consideră că pauza pomodoro favorizează agilitatea minţii, obligând-o să alterneze adesea, între muncă şi odinhnă şi între mai multe sarcini diferite.
Pauza la 90 de minute
Pauza la 90 de minute presupune să te opreşti din lucru timp de 20 de minute după această perioadă. Potrivit cercetătorului Anders Erisccson, violoniştii, atleţii, actorii şi jucătorii de şah care lucrează în reprize de maximum 90 de minute îşi îmbunătăţesc performanţele. Această metodă maximizează productivitatea, potrivit cercetătorilor William Dement şi Nathan Kleitman, pentru că se bazează pe ritmul corporal, care funcţionează după cicluri de 90 de minute.
Două pauze de 15 minute pe zi
În afară de pauza de masă, ia-ţi două pauze de 15 minute, una în cursul dimineţii şi una în cursul după-amiezii. Plimbă-te, ascultă muzică, vorbeşte cu un coleg, orice, dar nu sta la calculator. Toate studiile spun că avem o capacitate de concentrare limitată. Nu contează cât de implicaţi suntem în mucă, creierul tot oboseşte. Pauzele îţi creează u spaţiu de re-evaluare a obiectivelor şi te remotivează să munceşti.