România, pe ultimul loc în UE la educaţie financiară: Proiectul prin care sute de elevi învaţă cum să îşi gestioneze banii
Un studiu realizat de agenţia de rating Standard & Poor's în 2015 despre educaţia financiară globală arată că România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia financiară. Mai exact, doar 22% din populaţie are cunoştinţe financiare minime.
Un alt studiu realizat de această dată de Erste arată că principala sursă de educație financiară a tinerilor din România este familia (95%), în timp ce școala deține un procent de 9%, iar băncile doar 5%.
Nivelul de educație financiară este într-o strânsă corelație cu cel de educație formală și cu statutul în câmpul muncii. În fapt, persoanele cu studii superioare și cele care lucrează folosesc în mai mare măsură serviciile financiare și cunosc mai bine produsele și serviciile bancare, potrivit unei analize a GfK.
În aceste condiţii, e clară nevoia ca tinerii să ştie cum să îşi gestioneze banii. Graţie proiectului realizat de Fundația „Dreptul la Educație“ în școlile și liceele din 8 localități, în perioada ianuarie – martie 2017, 519 elevi au beneficiat de cursurile de educație financiară și de orientare în carieră.
În primele trei luni ale acestui an, cei patru traineri ai Fundației Dreptul la Educației au ajuns în Arad (Școala Gimnazială Csiky Gergely), Alba (Liceul Romano-Catolic Gusztav Karoly, Alba și Școala Gimnazială Sebeș Pal, Rîmetea), Hunedoara (Liceul Teoretic Téglás Gábor, Deva), Sibiu (Școala Națională de Gaz din Mediaș), Prahova (Liceul Tehnologic Agromontan Romeo Constantinescu), Bacău (Colegiul Național Vasile Alecsandri), Vrancea (Liceul Pedagogic Spiru Haret) și București (Școala Generală nr. 1 Sfinții Voievozi, Școala Ferdinand I, Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu).
Fiecare unitate de învățământ implicată în proiect a găzduit, în săptămânile Școala Altfel, cursuri de educație financiară organizate pe durata a patru ore fiecare sau module de orientare în carieră desfășurate pe parcursul a 12 (școla generală), respectiv 16 ore (liceu). De altfel, în 2017, fundația a reușit să implementeze programele pentru prima dată în Mediaș (Sibiu), Rîmetea (Alba), Deva și Bacău.
Dintre toți elevii participanți la programele fundației în aceste trei luni, 320 au beneficiat de modulele de educație financiară, în timp ce 199 au aflat detalii despre pașii de care trebuie să țină cont când își planifică o carieră, prin module dedicate.
Proiectul Fundației „Dreptul la Educație“ este realizat în parteneriat cu OTP Bank România şi a debutat în anul 2014.