Securitatea personală şi naţională. Nu suntem pregătiţi pentru ce va urma
„Anonimizarea atacurilor cibernetice este foarte uşoară. Cel mai convenabil pentru un atacator este să cumpere o reţea de botnet din Rusia pentru o mie de dolari”, a declarat Bogdan Botezatu, senior analist ameninţări Bitdefender.
Problema intervine atunci când entităţile nu înţeleg că infrastructura este deja compromisă, potrivit lui Teodor Cimpoeşu, director Business Unit Cybersecurity CertSign. Acesta atrage atenţia asupra faptului că, dacă atacurile cibernetice nu se văd, asta nu înseamnă că nu există. De aceea chestiunea ar trebui să preocupe orice companie.
„O să vedeţi cât de mult contează securitatea companiei uitându-vă la agenda de întâlniri pe următoarele două săptămâni. O să vedeţi cu nu aveţi prea multe întâlniri pe acest domeniu”, a mai spus Teodor Cimpoeşu.
Securitatea cibernetică nu este importantă doar pentru companii, ci şi pentru oameni. „Dacă ne punem viaţa şi datele într-un singur loc, atunci ele devin tentante pentru oricine simte că poate ajunge la ele. Companiile care nu integrează securitatea umană cu cea din IT vor avea foarte mult de pierdut”, a spus Ionel Niţu, de la Centrul de Analiză a Informaţiilor şi Evaluare a Tendinţelor.
Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate este de părere că nu este departe momentul în care cei care îşi administrează defectiv infrastructura să răspundă legal.
„Cel mai simplu exemplu este cel al băncilor care ne gestionează banii. Cum ar fi ca mâine să se trezească 2-300.000 de români că nu îşi pot accesa banii?”, se întreabă el.
Ne îndreptăm către o eră a hiperconectivităţii, iar până în 2020 două treimi din planetă vor fi conectate la internet. Cert este că, oricum ar evolua timpurile, niciodată nu vom fi pregătiţi în faţa ameninţărilor. Pentru că, fie că vorbim de companii, fie că vorbim de oameni, aceştia sunt înclinaţi spre a repara greşeala după ce a fost făcută, nu spre a o preveni.