Semne că ai putea suferi de burnout
Ce este burnout-ul?
Literal, burnout-ul se traduce prin a se arde din interior, a se cosuma. Este o uzură la foc mic, cu sursa în mediul profesional, a explicat pentru Revista Psychologies Catherine Vasey, autor al cărţii Burn-out, detectare şi prevenire.
Cauza este stresul cronic pe care cei mai mulţi dintre noi îl suferim la serviciu. Contrar a ceea ce adesea credem, cea mai importantă cauză a burnout-ului nu este psihologică, ci fiziologică. Aceasta este provocată de un stres important şi repetat. Stresul este o reacţie a corpului care îi permite să intre în alertă atunci când este în pericol. Problema este că, în ziele noastre, urgenţa a devenit un mod de viaţă. Oamenii trăiesc în ritm alert 24h/24, iar corpul lor se epuizează. Această oboseală de fond va avea un impact asupra moralului. Cel afectat se îndoieşte de propriile competenţe sau calităţi, devine iritabil. Foarte repede, epuizarea emoţională se adaugă celei fizice.
Burnout-ul este un proces şi nu o stare, un proces ce poate avea mai multe stadii de gravitate, precizează psihologul. Evoluţia este foarte lentă şi se întâmplă ca, într-o bună zi, cei suferinzi să ajungă la capătul puterilor. Ei se gândesc tot timpul la muncă, sunt mereu disponibili şi au un ritm de lucru frenetic, fără să îşi dea seama. Pierd contacul cu ei înşişi, uită de ei şi nu mai ţin cont de propriile limite, până într-o bună zi, când pierd controlul.
Doar oamenii "slabi" suferă de burnout?
Mulţi oameni sunt înclinaţi să creadă că doar cei "slabi" suferă de burnout. De fapt, nimeni nu este la adăpost. Epuizarea profesională atinge atât femeile, cât şi bărbaţii, orice ce profesie ar avea. Un punct comun al acestora iese în evidenţă: cel mai adesea sunt persoane foarte implicate în munca lor, care iubesc firma, oameni de bază. Aceştia sunt cei mai supuşi tensiunilor şi stresului. Sunt indivizi perfecţionişti, în căutare de recunoaştere, devotaţi firmei, care nu îşi numără nici orele, nici resursele investite şi sunt vulnerabili în faţa a ceea ce psihologii numesc "boala idealismului".
Revista Time a făcut o listă cu câteva semne care îţi pot arăta că suferi de burnout.
1. Eşti cinic
Eşti cumva mai sarcastic decât erai? Faci glume chiar şi pe seama prietenilor şi colegilor care sunt buni şi drăguţi cu tine? Gândeşte-te dacă sunt anumite cauze care te-au adus în această stare. Cinismul sau sarcasmul sau glumele proaste pot fi unul dintre mecanismele stresului.
2. Vrei să fugi
Îţi vine să îţi iei un bilet de avion şi să te duci la capătul lumii? Ai fantezii cu o căsuţă la ţară, cu grădină şi livadă? Evitarea este un alt mecanism de copiere, prin care încerci să te distanţezi de job sau să îl eviţi, pentru că faci prea mult efort în falsa dorinţă de a accelera succesul.
3. Nu mai reuşeşti să înedeplineşti sarcini simple
Faci tot felul de greşeli în ultimul timp şi nu mai acorzi atenţie detaliilor? Uiţi lucruri, începând de la aniversări, până la întâlnirile de afaceri? Când ai dificultăţi în a-ţi aduce aminte lucruri sau în a te concentra asupra unor lucruri simple, gândeşte-te dacă nu cumva stresul este cel care te distrage.
4. Eşti mereu oboosit
Preferi să stai în pat toată ziua într-o duminică în care păsărele cântă şi soarele străluceşte pe cer? Este unul dintre ecel mai evidente semne ale burnout-ului. Mai ales dacă o zi de recuperare nu te scoate din letargie. Epuizarea emoţională este un semn prevestitor al unor disfuncţii la locul de muncă.
5. Eşti mereu nemulţumit
Ţi se pare că e un coşmar la muncă? Spui la toată lumea că şefii sunt nişte nemernici şi colegii nişte răutăcioşi? Desigur, toate lucrurile acestea pot părea adevărate, dar pot fi şi un simptom al burnout-ului. Ca să nu te simţi vinovat pentru că eşti un angajat care lucrează până la epuizare, în căutarea succesului, începi să dai vina pe cultura organizaţională.
6. Te îndoieşti de tine însuţi
Ai muncit din greu ca să ajungi unde eşti, deci de ce te tot întrebi în ultimul timp dacă meriţi asta? Acest sentiment de împlinire parţială, este un alt simptom clasic al burnout-ului şi poate afecta pe oricine a muncit prea mult, orice profesie ar avea. Propria ta minte te păcăleşte, ca să reuşească să facă faţă provocărilor constante ale jobului.
7. Eşti mereu bolnav
Ai mereu dureri de cap sau ai arsuri la stomac? Sau poate o afecţiune respiratorie sâcâitoare? Dacă doctorii nu găsesc cauzele acestora, gândeşte-te să îţi examinezi mai cu grijă programul de lucru. Oamenii de ştiinţă au descoperit numeroase legături între suferinţele fizice acuzate şi burnout. Alteori, stresul la locul de muncă devine o cauză a îmbolnăvirii fizice, de la simple răceli, până la boli de inimă.
Cum să te simţi mai bine dacă suferi de burnout?
Dacă suferi de burnout încearcă să ai mai multă grijă de tine şi să te educi în acest sens. De exemplu, dă-ţi întâlnire cu prietenii şi distrează-te, chiar dacă asta înseamnă să amâni o parte dintre lucrurile pe care le ai de făcut la serviciu.
Fă-ţi o programare la un salon de înfrumuseţare, la spa, la înot sau la un concert. Fă un lucru pe care ţi-ai dorit demult să îl faci, oferă-ţi o recompensă pentru cât de mult ai muncit.
Redu lista lucrurilor pe care vrei să le faci zilnic. Dacă laşi detalii importante să îţi scape, este foarte posibil să îşi propui să faci mai multe lucruri decât este posibil.
Exprimă-ţi îngrijorările în faţa şefilor. Pare a fi nechibzuit să atragi atenţia asupra nemulţumirilor tale celor care crezi că sunt de vină pentru această stare. Dar dacă abordezi această conversaţie cu calm şi diplomaíe, este foarte posibil să îndepărtezi tensiunile.
Reorganizează-ţi munca şi stabileşte-şi noi obiective. Burnout-ul poate indica nu doar că eşti obosit, ci şi că rutina zilnică te-a doborât. Caută noi responsabilităţi, care te-ar face să te simţi mai implicat. Sau schimbă echipa sau compania pentru care lucrezi.
Rezervă bilete pentru o vacanţă. Nu se va prăbuşi firma fără tine. Gândeşte-te că ţi-a prescris-o doctorul şi o pauză de două săptămâni ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.