Sfaturi pentru studenţi: Cum îşi pot împărţi eficient timpul între facultate şi viaţa profesională?
Altfel spus, este important ca studenţii să fie focusaţi atât pe acumularea de cunoştinţe de specialitate, cât şi pe dobândirea de experienţă profesională.
Facultatea facilitează accesul la un anumit domeniu profesional, care în general are mai multe subramuri.
Pentru a şti care este zona profesională potrivită este util ca studentul să experimenteze cât mai multe perspective ale respectivului domeniu.
Cele mai accesibile variante de a acumula experienţă şi de a fi focusat în egală măsură pe studii sunt următoarele:
Stagiile de practică
Este important ca stagiile de practică să fie parcurse, pentru că acestea reprezintă un context propice atât pentru ca studentul să afle care este linia profesională pe care îşi doreşte să o urmeze, cât şi pentru a aplica informaţiile teoretice acumulate.
Avantajul acestora constă de asemenea, în faptul că nu sunt foarte solicitante în ceea ce priveşte timpul alocat.
Voluntariatul
Voluntariatul este o modalitate eficientă pentru student de a-şi forma şi dezvolta abilităţile, dar reprezintă de asemenea o variantă potrivită pentru a dobândi experienţă. Un alt beneficiu al voluntariatului constă în faptul că programul de lucru este flexibil.
Programele de internship
Programele de internship pot fi plătite sau neplătite, însă este esenţial faptul că prin intermediul acestora studentul intră în contact cu mediul organizaţional şi are ocazia de a învăţa lucruri noi de la specialişti din domeniul respectiv de activitate.
Ca şi stagiile de practică, programele de internship reprezintă o alternativă pentru studenţii care nu au posibilitatea de a aloca foarte mult timp zonei profesionale.
Work & Travel
Prin programul Work & Travel pot fi accesate job-uri plătite pe perioada verii în America şi, de asemenea, studenţii au ocazia să călătorească şi să interacţioneze cu tipologii diferite de oameni.
În cazul în care studentul are nevoie de venituri financiare constante există posibilitatea de a opta pentru angajare. În acest context, sunt esenţiale următoarele aspecte:
– Job-ul este important să fie privit ca pe o oportunitate de completare a studiilor, aşa încât va fi necesar să aibă legătură cu facultatea.
– Este recomandat că job-ul să presupună un program part-time şi, în acelaşi timp, flexibil.
– Pentru a imbina armonios studiile cu zona profesională este necesar ca studentul să îşi gestioneze într-un mod corect şi sănătos resursele de timp şi energie.
În acest sens este important:
- să-şi stabilească obiectivele atât în plan educaţional, cât şi profesional;
- să decidă care sunt priorităţile pe termen scurt şi mediu;
- să analizeze avantajele şi dezavantajele înainte de luarea unei decizii.
De asemenea, este esenţial ca studentul să beneficieze de timp liber, pentru că numai în acest fel va avea resursele necesare pentru a evolua în direcţia pe care şi-o doreşte.
Citeste si: Reconversia profesională: Paşii de urmat pentru schimbarea carierei