Simţi că nu eşti apreciat la job? Iată ce poţi să faci
Te-a încercat şi încărcat sentimentul că munca ta nu e îndeajuns de apreciată? Ei bine, astfel de întrebări sunt la ordinea zilei pentru mulţi dintre noi.
Mai concret, principalul motiv care afectează loialitatea salariaților români față de angajator este nerecunoașterea meritelor, susțin 44,8% dintre participanții la un studiu realizat recent de UP! Your Service. Bineînțeles, un rol important îl are și salariul, împreună cu beneficiile extra-salariale acordate de companie (32,3% dintre respondenți), precum și volumul mare de muncă (28%), mediul de lucru stresant (24,8%) ori controlul exagerat al activității (24%).
Loialitatea față de locul de muncă mai este influențată negativ și de lipsa oportunității de a avansa în carieră (20,6%), procesele de lucru greoaie (17,8%), relația cu șeful (16,8%), lipsa oportunității de dezvoltare pe plan profesional (16,5%), pedepsele sau penalizările (14,2%) sau relația cu colegii (12%).
„Deși salariul este cel mai important factor în alegerea locului de muncă, acesta nu mai reprezintă principalul motiv pentru care un angajat părăsește angajatorul actual. De fapt, lipsa aprecierii este astăzi cel mai important motiv pentru care angajații iau în calcul schimbarea locului de muncă. Aprecierea pe care o așteaptă nu vine doar de la manager sau nu înseamnă doar beneficii și compensații, ci trebuie să răspundă și la întrebarea <Cât de valoros sunt eu aici?> pe care și-o poate pune un angajat. Dacă nu se simte valorizat, acesta va fi tentat să caute un nou loc de muncă, iar factorii decisivi în alegerea sa vor fi salariul oferit și reputația brand-ului”, spune Elena Călin, CEO UP! Your Service România.
Dar cum poţi să îţi reliefezi realizările la job fără să pară că te lauzi? Cum să îi faci şi pe alţii să îţi observe efortul pe care îl depui ca să-ţi faci treaba bine? Şi dacă situaţia nu se schimbă în bine, mai are rost să îţi investeşti timpul în actuala organizaţie sau e cazul să îţi schimbi locul de muncă?
La aceste întrebări au răspuns doi specialişti în cultură organizaţională şi inteligenţă emoţională într-un articol publicat de Harvard Business Review.
“E groaznic să simţi că eşti invizibil la muncă”, spune Annie McKee, autoarea cărţii How to Be Happy at Work. “Nevoia de apreciere este intrinsecă pentru oameni, iar dacă nu este satisfăcută la locul de muncă, atunci sentimentul de apartenenţă nu are cum să existe”, adaugă aceasta. Prin urmare, un angajat care nu simte că e apreciat la job va începe să se îndoiască de sine şi de capacităţile sale. “Începi să te întrebi – dacă nimeni nu observă ce fac eu, atunci cum pot să merg înainte, să evoluez?!“, mai spune McKee.
Există, totuşi, speranţă. Poţi vedea luminiţa de la capătul tunelului. “Sunt multe modalităţi prin care te poţi asigura că oamenii cu care lucrezi înţeleg şi văd valorea muncii tale. Cheia este să găseşti o modalitate prin care să suni din goarnă într-un mod diplomatic”, punctează Karen Dillon, autoarea cărţii The Harvard Business Review Guide to Office Politics. Iată cum:
Fii realist/ă: Înainte să iei măsuri, este indicat să te întrebi dacă eşti realist/ă în ceea ce priveşte nivelul de apreciere pe care te aştepţi să-l primeşti de la colegi, parteneri de business şi şefi. Oamenii sunt foarte ocupaţi şi este posibil ca să nu aibă timp să îşi dea feedback de fiecare dată când simţi tu că ai nevoie. Aşa că înainte de a cere ceva de la alţii, ar trebui să te uiţi mai întâi în ograda ta. Analizează-ţi munca cât de obiectiv poţi tu şi începe cu cele mai recente realizări. Întreabă-te dacă munca ta a fost calitativă şi încearcă să găseşti termeni de comparaţie. De asemenea, gândeşte-te cum ai putea să ceri ca meritele să îţi fie recunoscute fără să pari deplasat/ă. Dacă nu eşti sigur/ă de analiza ta, mai cere o a doua opinie de la coleg care are un rang superior sau unul pe care îl respecţi mult.
Vorbeşte cu şeful tău: Dacă eforturile tale sunt trecute cu vederea, deşi nu ar trebui să se întâmple asta, stabileşte o întâlnire unu-la-unu cu şeful tău. Unii manageri nu sunt atenţi la nevoile umane ale angajaţilor, dar măcar poţi sublinia faptul că vrei să ai un dialog mai bun în ceea ce priveşte activitatea ta la job. Abordarea trebuie făcută cu diplomaţie – fără să pari încrezut sau cerşetor de atenţie. Recomandarea ar fi să începi discuţia cu o frază de genul: “Vreau să discutăm despre activitatea mea din ultimele trei luni, pentru a vedea care sunt punctele mele forte şi la ce aspecte ar trebui să mai lucrez“. De asemenea, e important să fii pregătit pentru această discuţie, cu o listă cu exemple concrete, astfel încât să îi împrospătezi memoria şefului tău.
Creşte vizibilitatea echipei tale: Dacă ai o echipă în subordinea ta, atunci este necesar să reliefezi valorea muncii tuturor. Vorbeşte despre ce fac oamenii tăi, cum aduc valoare adăugată companiei, care sunt ţelurile şi cum ar putea să îşi facă treaba mai bine. Dincolo de munca în echipă, este important ca fiecare contribuţie individuală să fie adusă în discuţie. Menţionează cine s-a ocupat de raportul pe care îl prezinţi în faţa şefilor, cine a făcut parte din echipa proiectului sau cine a venit cu ideea. Dar, în acelaşi timp, ai grijă ca şi contribuţia ta, în postura de lider al echipei, să fie subliniată. Nu te subestima în încercarea de a recunoaşte contribuţia altora, căci rolul tău e cel puţi la fel de important ca al lor. Până la urmă, tu eşti elementul coagulator.
Recunoaşte şi apreciază eforturile celorlalţi: O metodă aparent paradoxală pentru ca munca ta să fie apreciată este ca tu, la rândul tău, să apreciezi munca celorlalţi. Dacă tu eşti cel care observă o treabă bine făcută, atunci îi poţi inspira şi pe alţii să facă la fel. Iar cel mai adesea, oamenii îţi întorc favorul.
Felicită-te singur: Nu toată aprecierea pentru o treabă bine făcută trebuie să vină din exterior. Felicită-te singur pentru reuşite, căci motivaţia interioară este cel puţin la fel de puternică ca cea care vine din exterior. Reflectă la reuşite, analizează-ţi eşecurile, învaţă din greşeli şi mergi înainte, folosind acest nou bagaj de cunoştinţe şi reflecţii. E mai simplu să îţi dai seama ce NU merge bine decât ce merge bine, aşa că trebuie să cunoşti succesul ca să îţi dai seama ce trebuie să faci ca să ai succes în continuare.
Când e cazul să îţi găseşti un nou job: Dacă ai făcut toţi aceşti paşi şi simţi că nimic nu a funcţionat şi în continuare crezi că nu eşti apreciat la job, atunci e cazul să te gândeşti să schimbi barca. Iată ce poţi să faci înainte să-ţi schimbi locul de muncă.