Sindromul burnout: Unii oameni sunt mai predispuşi ca alţii la epuizare fizică, psihică şi emoţională?
Un studiu realizat în ianuarie 2017 de institutul Harris Poll din SUA, împreună cu compania Kronos Understanding, arată că înţelegerea cauzelor sindromului Burnout e un lucru esenţial.
Potrivit cercetării de piaţă, 41% dintre cei intervievaţi au explicat că epuizarea fizică şi psihică provine din cauza salariului prea mic în comparaţie cu muncă prestată, iar 32% au identificat drept principala cauza orele suplimentare, în timp ce restul au indicat drept factorii declanşatori managementul slab ori mediul de lucru neprietenos.
Însă oare unii sunt mai predispuşi la epuizarea fizică, psihică şi emoţională ca alţii?
“Evident, într-un colectiv eterogen, ne vom confrunta cu tipologii diverse de oameni şi între aceştia se vor regăsi cu siguranţă şi colegi mai energici dar şi persoane predispuse la o epuizare mai rapidă şi cu consecinţe mai grave decât în cazul altora”, ne-a explicat Corina Diaconu (foto), Managing Director ABC Human Capital.
Cauzele sindromului burnout sunt diverse şi cumulate mai tot timpul, profilând acest sindrom că pe una dintre cele mai recente afecţiuni răspândite la nivelul populaţiei globale, a adăugat aceasta.
"Stresul profesional cronic afectează oameni din cele mai variate domenii şi cu funcţii diferite. Nu este specific unei singure industrii, deşi poate se regăseşte cu predilecţie în anumite ramuri şi poate afecta oricând colegul de lângă noi. Ca atare, managerul unei echipe ar trebui să-şi cunoască foarte bine oamenii şi să ştie cum să distribuie sarcinile astfel încât să fie eficient şi productiv şi să nu-şi epuizeze inutil echipa”, a punctat Corina Diaconu.
Dar la un moment dat simţi că nu mai poţi şi că tot ce ai încercat nu mai funcţionează. Aşa că ce e de făcut în astfel de cazuri?
Corina Diaconu arată că oamenii încep să fie preocupaţi de acest aspect şi de multe ori îşi schimbă locul de muncă tocmai pe acest motiv, ajungând chiar să elimine de pe lista lor de preferinţe anumite profesii sau domenii de activitate.
Dar doar meseria contează sau şi personalitatea individului?
“Desigur, şi tipologia persoanei respective poate determina predispoziţia la acest sindrom. Dacă vom cumula cu asta o lipsa de prioritizare a sarcinilor, atunci ne îndreptăm încet, dar sigur, către acest diagnostic. În încercarea de a evita situaţii de acest gen putem începe prin a ne recruta foarte bine oamenii şi prin a distribui corect şi eficient sarcinile”, a punctat Managing Directorul ABC Human Capital.
Concluzia este că este normal ca, din când în când, să avem cu toţii perioade mai stresante sau cu o mare încărcătură la locul de muncă, însă, “în momentul în care acestea apar on a daily basis, este clar că avem o problema la nivel de echipă şi trebuie să o remediem", potrivit Corinei Diaconu.