Subtilităţile unui prânz de afaceri
Probabil ai observat că vorbim nu despre o masă de afaceri, ci despre un prânz. Asta pentru că prânzul este cel mai indicat moment al zilei pentru a te întâlni cu partenerii de afaceri. Cina ar trebui să rămână o excepţie şi să aibă loc doar în cazul în care cunoşti bine persoana cu care ieşi în oraş.
"Depinde de afaceri, de cât de lungă şi apropiată e colaborarea, de sumele implicate, de persoanele implicate. În general (foarte general), sunt indicate prânzurile de afaceri, iar locul se alege în funcţie de cât de mare e contractul pe care vrem să îl semnăm", a declarat pentru Revista Cariere Dana Gonţ, realizatorul emisiunii Bonton de la Digi 24.
Odată cu venirea zilelor călduroase, te încântă ideea să ieşi la o terasă. Este cea mai potrivită idee pentru un prânz de afaceri? E greu să iei o decizie, iar dacă tu eşti cel care face invitaţia, va trebui să rezişti tentaţiei de a merge în bistroul de lângă biroul tău.
"Nu vom merge cu un partener de afaceri la o berărie sau la o pizzerie şi trebuie să luăm în calcul ca locul în care mergem să aibă un meniu variat (dacă nu ştim deja ce tip de regim alimentar are persoana cu care ne întâlnim)", a mai spus Dana Gonţ.
Ce să comanzi la un prânz de afaceri? Mai ales dacă eşti invitat, nu comanda ceva foarte scump, ca să nu pară că vrei să profiţi de ocazie. Desigur, dacă gazda îţi face recomandări, poţi alege dintre acestea, însă este mai bine să nu alegi meniul cel mai scump. Se poate întâmpla şi ca, atunci când chelnerul îţi propune meniul zilei, acesta să fie mai scump decât meniul obişnuit. Şi nici nu este foarte elegant să întrebi cât costă. Aşa că, mai bine ceri un meniu şi alegi ceva rezonabil. Iar acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte băuturile.
Desert sau nu la prânzul de afaceri?
O altă chestiune delicată în cadrul unui prânz de afaceri este echilibrarea comenzii. Dacă partenerul tău comandă un antreu sau/şi un desert, este recomandat să comazi şi tu, ca să nu îl laşi să mănânce singur. Ai varianta de a alege ceva uşor sau pe cea de a ciuguli doar.
Ai terminat de mâncat? Nu te grăbi să dai tu farfuria la o parte, chiar dacă ai vrea să deschizi un dosar sau să îi arăţi partenerului tău nişte planuri. Pe lângă faptul că este indicat să nu îţi presezi prea mult partenerul la masă, pentru debarasare există chelneri. Şi mai mult, este posibil ca, jenat, cel care este cu tine la masă să nu mai termine de mâncat.
Cine plăteşte la un prânz de afaceri?
"Întotdeauna plăteşte cel care a făcut invitaţia. Dacă invitatul insistă să contribuie, îl vom lăsa. Nu ne „luptăm” pe nota de plată. O altă variantă elegantă este să ne scuzăm de la masă, spre final şi să trecem să plătim direct la ospătar, astfel încât să nu mai fluturăm nota şi banii prin faţa celuilalt", a explicat Dana Gonţ.
Există şi situaţia particulară când cel care invită la masă este o doamnă, iar invitatul, de gen masculin, doreşte să plătească. Lumea afacerilor este una unisex, dar există şi această posibilitate. În acest caz, doamna poate spune că plăteşte firma sau se poate retrage de la masă pentru a plăti nota. Dacă, totuşi, invitatul masculin insistă, este mai bine ca doamnele să renunţe.
Pentru echilibru, este bine ca la sfârşitul prânzului de afaceri, invitatul să lanseze, la rândul lui, o invitaţie. Iar dacă nu are această posibilitate, câteva rânduri de mulţumire scrise într-un e-mail vor fi întotdeauna plăcute, chiar dacă întâlnirea nu s-a concretizat într-un parteneriat de business.