Ţie îţi place de persoana din oglindă?
Principalul element care a face diferenţa atunci când vorbim de încrederea în propria persoană este puterea cu care suntem stăpâni pe propriile abilităţi. De aceea, în acest articol veţi descoperi cele 3 metode, cele mai importante și cele mai rapide pentru a-ți crește încrederea în tine:
Învață agresiv
Primul pas pentru a fi mai încrezător este să înveți cât mai multe despre acel domeniu. A învăța agresiv despre un anumit domeniu înseamnă că pe o perioadă de timp trebuie să studiezi numai acel domeniu până ajungem la nivelul de competență dorit.
Cea mai bună comparație este cu momentul în care ai învățat să mergi pe bicicletă. Când ai învățat să mergi pe bicicletă, cum ai făcut? Ai exersat un pic azi, un pic peste o lună, un pic peste 6 luni? Normal că nu. Ai exersat în fiecare zi până ai învățat să mergi pe bicicletă. La fel este important să faci și atunci când dorești să înveți o abilitate nouă pentru a deprinde cât mai multă încredere în tine însuți.
Practică cu scop
Nu este suficient doar să înveți, ai nevoie să și practici. Totuși ai nevoie ca atunci când practici, să practici cu scop. A practica cu scop înseamnă să ai un anumit element pe care îți dorești să îl îmbunătățești. Dacă doar practici vei rămâne la același nivel. De aceea se întâmplă să vedem oameni cu peste 15 ani de experiență într-un anumit domeniu și care au rămas la același nivel de competență.
De fapt aceste persoane nu au 15 ani de experiență ci au 1 an repetat de 15 ori. Dacă practici cu scop este ca atunci când pui cărămidă peste cărămidă și în cele din urmă construiești casa pe care o dorești.
Cere feedback apreciativ
De câte ori ai adresat următoarea întrebare: Ce anume ți-a plăcut la prezentarea mea? Niciodata? De ce? De cele mai multe ori adresăm întrebarea exact opusă : Ce anume NU ți-a plăcut la prezentarea mea?
Partea interesantă este că feedback-ul constructiv nu construiește încredere. Feedback-ul constructiv doar te ajută să ai o nouă perspectivă despre cum să ai o prezentare mai eficientă pe viitor. Prea mult feedback constructiv devine distructiv și diminuează încrederea persoanei.
Pe de altă parte, feedback-ul apreciativ ajută persoana să fie mai încrezătoare și să prezinte cu mai mult impact. Așa că cere și feedback apreciativ pentru că te ajută mai mult decât îți poți da seama.
Acestea sunt 3 idei simple pe care le poți folosi pentru a devenii mai încrezător în tine însuți : învață agresiv, practică cu scop și cere feedback apreciativ.
În concluzie, dacă este să reții un singur lucru din acest articol, te rog să reții următoarea frază : "Încrederea se dezvoltă în mod natural atunci când ai succes dar, succesul apare doar la cei care sunt încrezători."