Trei atitudini păguboase de care trebuie să te ferești la început de an
A devenit deja o obișnuință ca, de îndată ce începe noul an, să facem un bilanț al perioadei care s-a scurs și să vedem în ce măsură ne-am atins obiectivele. De multe ori, oamenii cad în păcat și, prin felul în care își fixează obiectivele, „omoară” în fașă energia de început de an. Însă, de fiecare dată atitudinile păguboase pot fi convertite în unele constructive.
De exemplu, când adopți o atitudine detașată și privești la anul ce s-a scurs, nu trebuie să contabilizezi doar taskurile pe care le-ai dus la bun sfârșit, cum ar fi zecile de mii de mailuri trimise către colaboratori. Pentru că, importante sunt de fapt relațiile interumane, proiectele care au început prindă contur și colaborările rezultate din miile de mailuri trimise.
Concentrează-te pe ceea ce urmează
Atunci când faci bilanțul anului ce-a trecut, vei descoperi, pe lângă realizări, și proiecte ce n-au fost duse la bun sfârșit. Din păcate însă, atunci când te concentrezi asupra eșecurilor, intri într-un cerc vicios, deoarece creezi scenarii legat de felul în care trebuia să procedezi. Este genul de atitudine care te conduce spre depresie și anxietate, ceea ce îți va slăbi motivația, potrivit Harvard Business Review.
Prin urmare, când revii la job, privește mai degrabă spre anul ce urmează. Consideră obiectivele pe care ți le-ai fixat noi provocări și nu le lua drept sarcini pe care trebuie să le duci la bun sfârșit pentru că în trecut nu ai atins tot ce ți-ai propus. Dacă te vei concentra pe viitor, vei obține și energia de care ai nevoie pentru a îți duce proiectele la bun sfârșit.
Fixează-ți obiective concrete
O altă reacție firească pe care o avem după ce facem bilanțul anului ce a trecut este să ne propunem să facem schimbări. Este o inițiativă salutară. Însă, aceste noi obiective trebuie să fie unele cât se poate de concrete, deci nu abstracte. De exemplu, dacă îți propui să fii mai productiv sau să devii un lider mai bun, vei măsura cu greu pașii pe care îi faci către atingerea acestui obiectiv. În loc să te ajute să progresezi, noile taskuri or să te înhibe.
Cum ar fi recomandabil să procedezi? În loc să îți fixezi scopuri mărețe, gândește-te la câteva acțiuni specifice care te pot conduce către atingerea acestor obiective. Altfel spus, încearcă să împarți acel scop general în taskuri mărunte, pe care să le poți repartiza pe zile. Procedând în felul acesta, vei avea cel puțin două beneficii. Pe de o parte, vei fi forțat să găsești căile de a îți atinge obiectivele. Pe de altă parte, în felul acesta vei reuși să-ți oganizezi agendă.
Fă comparațiile potrivite
O altă metodă păguboasă de la porni de la drum în noul an pot fi comparațiile pe care le faci la nivel social. Oamenii nu își evaluează realizările pe o scală absolută, ci prin comparație cu alții.
Există două modalități de a face asta. De regulă, te compari cu aceia aflați pe o poziție superioară, de exemplu cu un fost coleg de liceu care a fost promovat recent. E genul de asociere care generează o stare de spirit proastă, pentru că scoate în evidență ceea ce au ceilalți în plus față de tine. Există însă și comparațiile cu cei aflați pe o treaptă socială inferioară, care te fac să te simți bine în propria piele și să fii mulțumit de propriile realizări.
Din păcate, ambele tipuri de raportări „omoară” motivația. În primul caz, te vei simți frustrat și nu vei avea putere să lupți mai departe, iar în cel de-al doilea te vei simți îndeajuns de împlinit, prin urmare nu vei fi motivat să vrei mai mult în viitor.
E drept, nu vei putea să te abții de la a face comparații, dar le poți alege pe acelea care te motivează. De exemplu, te poți raporta la tine, cel care ai fost. Privește la drumul pe care l-ai urmat și recunoaște că, și dacă nu ai atins unele obiective, situația ta s-a îmbunătățit.