Vampirii psihologici. Alina Stepan: “Sunt două moduri de a reacționa”
Psihoterapeutul Alina Stepan spune că sunt două moduri de a reacționa la o relație cu un om toxic, care se întâmplă să fie și colegul tău de serviciu, pe care îl întâlnești zilnic: «Ce e cu el?» (în versiunea în care vina e plasată în exterior), respectiv «Ce e cu mine?» (în varianta mai înalt-morală a păstrării sentimentului de vină în interior). O analiză mai sofisticată se va uita la relația dintre cei doi, fără a plasa vina de o parte sau de cealaltă.
În primul rând, e nevoie să te cunoști bine pe tine: ce te enervează, ce te binedispune, ce consideri drept sau nedrept, ce valorizezi și ce respingi. Apoi, să îți dai seama care sunt lucrurile pe care nu le tolerezi la celălalt și care sunt «butoanele tale roșii» pe care simți că acesta apasă, iar acest lucru te deranjează. Cu ce simți că «te intoxică» celălalt? Cum ai descrie un comportament opus celui care te deranjează? Ce spune acest lucru despre tine? Dar despre «agresorul» tău?
Identificarea propriului teritoriu și a limitelor personale este următorul pas: ce accept și ce nu accept? Și care este un mod acceptabil pentru mine și pentru cel din fața mea de a comunica despre aceste limite? În final, dialogul asertiv și bazat pe respect cu colegul deranjant este, de cele mai multe ori, cheia rezolvării conflictului. Acumularea tensiunilor și izbucnirea lor într-un moment sau într-o manieră nepotrivită pot ruina relații și deteriora atmosfera dintr-un departament întreg”.
Victima Vampirului-capcană
În cartea lor din 2014, Psihovampirii. Despre relaționarea pozitivă cu hoții de energie, tradusă și editată de Asociația Română de Psihoterapie Pozitivă, Hamid Peseschkian și Connie Voigt identifică și descriu 12 tipuri de așa-numiți «vampiri psihologici», persoane toxice pe care le putem întâlni frecvent în jurul nostru și care, pentru a-și mentine statutul și ascendentul psihologic asupra celorlalți, își caută victime cu un profil complementar. Primul dintre ei este Vampirul-capcană. Vampirul-capcană are o stimă de sine ridicată, se supraestimează și nu îi place sa fie contrazis.
Narcisic, are pretenția ca ceilalți, prin modul în care relaționează cu el, să îi mențină statutul de persoană importantă și de neînlocuit. Atunci când are și o poziție de conducere, se folosește de statutul său pentru a-și întări poziția, și de cele mai multe ori abuzează de putere. Lipsit de empatie, manifestă un control scăzut al impulsurilor, vrea să obțină totul repede și fără efort, ca o recunoaștere a importantei sale personale și o cale de revalidare a stimei sale de sine și a influenței pe care o are asupra celorlalți”.
Psihoterapeutul mai spune că victima vampirului-capcană este o persoană care își asumă frecvent vina chiar și pentru lucruri care nu i se reproșează și are nevoie permanentă să fie asigurată de către cei din jur că nu greșește. În asociere cu un vampir-capcană, scopul victimelor este să-l mulțumească pe acesta cu orice preț. Dacă reușesc și dacă primesc aprecierea Vampirului, stima lor de sine crește. Cu cât este Vampirul mai greu de mulțumit, cu atât victima îl idealizează mai mult și miza sa este mai mare”.
Cum te poți simți în relație cu un Vampir-capcană?
„Secătuit de energie, lipsit de importanță, inadecvat, neperformant, neimportant. Sunt oameni care părăsesc un loc de muncă din cauza unor astfel de colegi. Multe dintre victime dezvoltă afecțiuni psihosomatice (dureri de stomac, cel mai adesea) sau au reacții de decompensare în medii pe care le consideră mai sigure și în care își pot exprima nemulțumirea (acasă, în familie, cu prietenii etc.)”, consideră Alina Stepan.
„Ce poți să faci dacă ești victimă?
Privește-te în oglindă, gândește-te care sunt lucrurile care te enervează cel mai mult la persoana cu care nu te înțelegi. Te simți exploatat, neînțeles, mic? Definește-ți teritoriul, stabilește ce accepți și ce nu, ce este «suficient de bun» din punct de vedere profesional față de volumul de muncă pe care ți-l cere Vampirul. De asemenea, identifică și scoate la lumină atât punctele tale forte, cât și care sunt acele trăsături ale tale care îl fac pe vampir să te aleagă ca partener în jocul psihologic care îi hrănește nevoile narcisice”.
(puteți citi și despre alte tipologii de oameni toxici, în următoarele noastre ediții online)