Vârsta ta nu contează. Poţi fi profesionist şi la 20 de ani
Vârsta ta nu contează.
La 20 de ani ești prea tânăr, dar asta nu înseamnă că deciziile tale nu contează. Când vei avea 50 de ani, te vei uita înapoi și, cel mai probabil, nu vei avea prea mult de spus de bine de pozițiile pe care le-ai ocupat la 20 de ani. Dar ține minte, aceasta a fost vârsta la care ai făcut primii pași în carieră. Fiecare decizie pe care o vei lua acum va conta în viitorul carierei tale.
Scrie un CV și obiective egocentriste.
John F. Kennedy a spus nemuritoarele cuvinte ”nu întreba ce poate face țara pentru tine ci ce poți face tu pentru țara ta”. Aceasta zicală se aplică și în cazul carierei tale. Așa că uită-te atent nu la ce poate face potențialul tău angajator pentru tine, ci ce poți face tu pentru el. Când ai 20 de ani nu ești decât un pește mic într-un lac foarte mare, iar companiiler vor căuta întotdeauna să își îmbunătățească afacerile. Așa că începeți CV și scrisorile de intenție cu soluții prin care alții să poată beneficia de tine, nu invers.
Demisia, prea devreme.
Nu este nimic greșit în a-ți da demisia atâta timp cât ai luat în considerare toate beneficiile și repercursiunile acestei decizii. Toți cei care dau de greu la serviciu iau în considerare renunțarea la job, dar nu tot timpul aceasta este soluția. Așa că analizează totul. Poate nu îți plac șefii, dar capeți noi experiențe și din acest punct de vedere merită să stai cât mai mult timp posibil la acel job, spun cei de la Business Insider.
Eșuezi în a investi în tine.
Ești cel mai important element din cariera ta, iar de aceea va trebui să te pui pe primul loc. Să câștigi cât mai mulți bani sau un anumit statut poate părea o idee bună, pe când de fapt ar trebui să găsești modalitrați prin care să te îmbunătățești. Cu cât ești mai valoros cu atât vei avea mai multe opțiuni de carieră în anii ce vor urma. Așa că ar fi bine să cauți să te dezvolți profesional, să dezvolți noi abilități.
Crezi că le știi pe toate.
Puțini sunt cei care își permită să fie aroganți datorită experienței, în cazul tău este bine să știi să nu îți supraestimezi propriile abilități. Cei de 20 de ani, chiar dacă au fost la școli bune și au avut note bune încă mai au foarte multe de învățat până să ajungă să conteze în lumea profesioniștilor. Așa că învață să fii ok cu faptul că nu știi unele lucruri și să fii deschis la a prinde câte ceva de la alții.
Nu ți-ai setat țeluri.
Mulți tineri profesioniști evită să își seteze țeluri pentru ei înșiși, așa că dacă ești așa, în mod evident vei ajunge un profesionist care doar ”străbate” lumea profesioniștilor. Chiar și al această vârstă fragedă din carieră este bine să ai țeluri stabilite care să îți seteze cariera și mișcările profesionale. Pentru început seteayă țeluri pentru finalul unui an, apoi pentru cinci ani și apoi pe zece ani.
Să sari cu capul înainte la un job.
Mulți din tinerii profesioniști pun înainte de orice găsirea unui job, mai ales că atâta timp cât primesc jobul respectiv sunt fericiți. Deși este bine să fii plătit, nu este ok să sari pe primul job careți se oferă pentru că riști să te pierzi în rutină la acel job și acolo să rămâi.
Să eviți aceste greșeli nu îți va garanta un drum ușor în carieră și nici măcar în cea pe care ai visat-o.
Ele te vor să ajuta însă să eviți unele probleme pe care le-ai putea avea când ieși de pe băncile școlii. Rămâi flexibil, învață din propriile greșeli dar și ale altora și stai concentrat asupra țelurilor tale. Dacă poți face asta, atunci nimic nu îți poate sta în calea atingerii propriilor visuri.