Cum se construiește capitalul uman. Revista CARIERE nr. 286
În următorii 5 ani, piața muncii va fi scena unor transformări majore. Inteligența artificială, tehnologizarea și digitalizarea, mobilitatea angajaților vor remodela semnificativ peisajul mediului de business.
De exemplu, conform raportului „The Future of Jobs 2023” realizat de Forumul Economic Mondial, care cartografiază locurile de muncă și competențele viitorului, 83 de milioane de locuri de muncă vor dispărea până în 2027, dar alte circa 69 de milioane vor fi activate. Problema, atrag atenția specialiștii, nu va fi însă pierderea celor 14 milioane de joburi, oricum piața globală a muncii este într-o criză majoră de personal, ci faptul că noile tehnologii impun un set complet nou de abilități.
În acest context, investiția în oameni reprezintă o componentă cheie pentru succesul pe termen lung al companiilor și majoritatea liderilor sunt de acord că este ceea ce trebuie făcut. Cum trebuie făcut, însă, nu mai e atât de clar pentru toți, drept dovadă, unele organizații sunt mult mai eficiente decât altele în a transforma capitalul uman într-un avantaj competitiv real.
Cum arată rezervorul de talente al României, de ce liderii joacă un rol esențial în dezvoltarea capitalului uman și cât de important este să promoveze o cultură care încurajează învățarea continuă și dezvoltarea profesională, sunt doar câteva dintre subiectele pe care le-am așezat pe masa dezbaterii în cea mai recentă ediție a Revistei CARIERE, realizată sub tema umbrelă: Investiția în oameni. Cum se construiește capitalul uman.
Iată ce puteți citi în paginile ei!
CARIERE 286
Regele Leu și puterea din umbră este titlul editorialului acestei ediții, un text despre abilități și vulnerabilități, despre arta de a ”crește” oameni și privilegiul de a fi lider.
Primul articol al ediției este o incursiune în neuroștiințe, în care ghid ne este Costin Dămășaru, fondator și CEO Veruvis – Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale. Bun cunoscător al unor hărți ascunse ale minții, Costin ne creionează un posibil drum către performanță, prin tehnologie și înțelegerea mai profundă a creierului uman.
Urmează Ana-Maria Petecilă, Managing Director SSC al DKV Mobility, care vorbește despre implicare și angajament, despre leadership transformațional și provocările momentului. Rămânem apoi în zona de leadership împreună cu Madi Rădulescu. Madi dezvoltă subiectul dezvoltării strategice a echipelor și talentelor, pornind de la ideea că în dezvoltarea capitalului uman cheia constă în crearea unui pod între convingerile oamenilor, modelele lor mentale și aspirațiile organizației.
Work Life Choices
O incredibilă poveste despre cum se construiește astăzi viitoarea elită a agriculturii românești și cum se poate transforma, cu pasiune și perseverență, o fermă dintr-un colț uitat de lume într-un exemplu grăitor că poți reuși chiar și în cele mai vitrege condiții. Asta vă propunem în rubrica Work Life Choices, un proiect susținut de ASCENDIS și Revista CARIERE. Vă invităm, așadar, să-l cunoașteți pe Alin Luculeasa, tânărul fermier care a așezat România pe harta digitală a agriculturii europene.
Urmăm itinerarul și revenim în zona organizațiilor mari și vorbim despre investiția timpurie în oameni, încă înainte de a deveni angajați, despre loialitate și încredere în echipă ori echilibru și responsabilitate cu: Gabriela Ile, Human Resources Manager at Bosch Service Solutions, Ana Maria Petcu, HR Manager Interbrands Orbico și Laura Iova, Human Resources Director al Kruk România.
Cover Story
Păstrând direcția de discuție aleasă, în Cover Story-ul ediției extindem zona de dezbatere dincolo de organizații, și insistăm și asupra responsabilităților aferente decidenților politic ori instituțional de a dezvolta și de a pune în aplicare politicile publice care afectează educația, formarea și dezvoltarea resurselor umane. Scriem partitura succesului, facem un pariu cu școala și descoperim apa vie ce poate hrăni rezervorul de talente împreună cu invitații rubricii: Mădălina Bălan, Managing Partner Hart Consulting, Elisabeta Stănciulescu, sociolog, profesor universitar și coach, și Dragoș Iliescu, profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, unul dintre fondatorii APIO și fondatorul BRIO.
Cheia succesului
Cheia succesului în dezvoltarea capitalului uman, cât de importantă este grija față de oameni și să inspiri tu, ca lider, dezvoltarea, dar și cum să construiești o forță de muncă adaptabilă provocărilor actuale, așezând în centrul oricărei acțiuni valori sănătoase, modele de lucru și progres ingineresc este următorul popas pe harta acestei ediții. Răspund aici întrebărilor noastre: Diana Mișa, Director Executiv OTP Bank România, Alina Rădulescu, HR Manager la ifm Efector, Beatrice Ene, Managing Director & Head of Events al companiei Expert123, și Alexandru Oprea, Country Manager REHAU România.
Leadership vizionar
Paginile următoare sunt dedicate unui proiect special, Liderii vizionari, pilonii din spatele transformării industriei românești, în care aducem în prim plan misiunea ambițioasă pe care și-a asumat-o ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de construcții din România.
Punem reflectorul pe decizii, abilități, stiluri de leadership, obiective sau aspirații și vă prezentăm oamenii din spatelor lor, cinci profesioniști cu o capacitate excepțională de a anticipa schimbările de pe piață și de a se adapta rapid la ele: Ionuț Bindea – CEO ROCA Industry, Valentin Albu – Chief Financial Officer, Ondina Olariu – Chief Marketing Officer, Alexandru Fogarași – Chief Commercial Officer și Ștefan Szitas – Chief Operating Officer.
Aceeași hartă, o nouă călătorie
Ne apropiem de finalul celei de a 286-a călătorii și, așa cum v-am obișnuit deja, încheiem cu unii dintre cei mai valoroși contribuitori ai revistei. Îi avem ca invitați de această dată pe: Adrian Stanciu, Delia Vîrgă, Ileana Botez și Lavinia Țânculescu-Popa. Articolele ce poartă semnătura lor vă supun atenției subiecte precum: satisfacție și angajament, investiția în capitalul psihologic, mentoratul, dar și fațeta superioară a Erosului, cea care implică un tip de iubire mai profund și mai înalt, cea care, depășind aspectul fizic, exterior, conduce la căutarea frumuseții și adevărului în sine.
Și, iată-ne la ultima oprire, Brain Story. În ediția trecută, am vorbit despre interdependența dintre sănătate și performanța la locul de muncă, am analizat în profunzime diferențele între oboseală, burnout și stres profesional și am trasat chiar și cele mai fine granițe pe complicata hartă a stresului. Ghid în această dezbatere ne-a fost col. dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru, Șeful Secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar Militar Central „Dr. Carol Davila” București, psiholog clinician specialist și psihoterapeut specialist. În această ediție, bine echipați cu informații și la îndemână cu harta deja conturată, continuăm călătoria pentru a explora zone noi. Traseul pe care îl vom urma de această dată are ca reper stresul generat de tehnologie și impactul lui asupra creierului și sănătății mintale.
Aceasta este ediția cu numărul 286 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!