Dacă nu ai bătrâni, cumpără-ți!
Acest „bătrân” de care cu toții avem atâta nevoie atât în viața profesională, cât și în cea personală este, de fapt, un mentor, un om pe care îl respectăm pentru ceea ce făcut și pe care îl admirăm pentru rezultatele pe care le-a avut.
Joel Peterson, președintele JetBlue Airways, scrie pe pagina lui de LinkedIn că orice tânăr, indiferent de domeniul în care activează, are nevoie de un mentor.
Ca să știi cum să-ți alegi mentorul, trebuie să ții cont de câțiva factori extrem de importanți, subliniază Joel Peterson:
1. Relația dintre tine și mentorul tău trebuie să fie una naturală – De regulă, cei mai buni mentori sunt deja luați și, cu siguranță, sunt îngropați în diverse solicitări. Este bine să le urmărești activitatea, să iei notițe, să le urmezi exemplul și, dacă cineva este interesat cu adevărat de tine, atunci ai tras lozul câștigător!
Citește și Ce înseamnă să ai minte de lider
2. Concentrează-te pe integritate – Alege-ți un mentor cu o integritate intactă. Apoi, observă cum reușește să gestioneze situațiile și conversațiile dificile.
3. Alege pe cine care îți împărtășește valorile – Valorile noastre, ca oameni, sunt definite prin acțiunile pe care le desfășurăm când nimeni nu se uită. Sunt evidente, de obicei, în modul în care ne petrecem timpul liber, banii și energia mentală. Sunt greu de schimbat, așadar alege pe cineva cu care rezonezi.
4. Găsește un profesor – Caută-ți un mentor căruia îi place să-și împărtășească înțelepciunea, contactele și experiența acumulate în timp și nu pe cineva egoist, care vrea să țină totul pentru propria persoană din simpla dorință de a deține puterea.
5. Alege un om care ascultă – Mulți oameni îi „ascultă” pe alții atunci când au probleme doar ca să-și facă ordine în propriilor gânduri și ca să-și pregătească propriile reacții. Marii mentori sunt acei oameni care ascultă ca să înțeleagă, care pun întrebări despre evoluția unei situații și care se asigură că au înțeles corect cum stau lucrurile.
Citește și Liderii inteligenți nu au nicio problemă să aibă protejaţi
6. Mentorul și contactele – Este de preferat ca mentorul pe care ți-l alegi să aibă o rețea de oameni de calitate. Această rețea se construiește în ani și acele contacte sunt extrem de prețioase.
7. Caută un lider căruia îi pasă de ceilalți – Un mentor adevărat este acela care se bucură de succesul celorlați și care vrea să-i vadă că au ajuns acolo unde și-au dorit.
8. Alege un optimist – Optimiștii tind să facă mai mult, să aibă relații mai complexe și să fie mai demni de încredere atunci când lucrurile devin mai dificil de gestionat.
9. Mentorul și feedback-ul – Un mentor bun este acela care este capabil să-ți dea feedback. Nu ceea ce vrei tu să auzi, ci ceea ce este adevărat.
Citește și Cum ajungi să stăpâneşti o nouă abilitate
10. Alege respectul în defavoarea dragostei – Cei mai buni mentori nu sunt iubiți, ci admirați și respectați. Acesta este genul de mentor pe care îl vrei lângă tine!
Dacă te afli printre cei norocoși și ai reușit să-ți găsești mentorul, atunci fă tot posibilul să-l păstrezi. Dacă nu ai încă un mentor, poate începutul anului 2015 va fi o perioadă prielnică și plină de inspirație și îți vei găsi mentorul de care ai atâta nevoie!
Și încă ceva: după ce reușești să absorbi toate cunoștințele de care ai nevoie ca să fii mai bun, nu uita să împărtășești și altora din înțelepciunea acumulată.