Dacă tinerețea ar ști, bătrânețea ar putea. Dr. Mircea Mârzan – Trei secrete ca să îmbătrânim sănătos și frumos (I)
De ceva vreme oamenii găsesc calea de a trăi mai mult. Așa că e timpul să ne gândim la ce înseamnă asta – pentru comunități, pentru economie, pentru societate, pentru fiecare om în parte. Care sunt beneficiile, care sunt provocările, care sunt îndatoririle? Mircea Mârzan, Nicoleta Mihăiță și Dorin Bodea ne prezintă această realitate din perspectiva unui medic, a unui manager și a unui sociolog. Așadar, să ne gândim împreună la cum să ne prelungim nu numai viața, ci și bucuria și speranța.
Dr. Mircea Mârzan, Director Executiv, Ana Aslan International Foundation
“Mircea, te rog, spune-ne trei secrete care să ne ajute să îmbătrânim sănătos și frumos!”
E vineri după-amiază, suntem 15-16 oameni care se revăd la 20 de ani de la absolvirea unui master în business și întrebarea neașteptată vine de la colega noastră care a organizat întrunirea. Se striga catalogul, fiecare dintre noi povestea ce a făcut în acești 20 de ani în plan profesional și personal, se mai făcea câte o glumă, fiecare era răsplătit cu aplauze la încheierea prezentării… și, ce să vezi, primul care primește întrebări (și nu ușoare) sunt eu! Iar cei care ascultă sunt oameni de succes, patroni de companii, directori de top în multinaționale, bănci – unii în România, alții cu poziții internaționale… Dar în același timp sunt oameni cu vârste între 48 de ani (cel mai tânăr) și aproape 60 de ani, conștienți că viața merge într-un singur sens și preocupați de ce se poate face pentru a încetini acest proces inevitabil.
După primul moment de surpriză (și oareșce revoltă “școlărească” – De ce eu să primesc întrebări, nu e corect!) mă concentrez și mintea mea caută cu înfrigurare răspunsurile cele mai potrivite… Încet-încet se face lumină și apar ideile:
Primul secret – detașarea
Detașarea de rezultate și concentrarea pe acțiuni – toți oamenii de afaceri de succes lucrează cu stabilirea de obiective, cu planificarea și alocarea resurselor pentru atingerea acestor obiective. În viața reală, de foarte puține ori reușim să atingem obiectivele exact așa cum ni le-am propus deoarece sunt extrem de multe variabilele pe care nu le putem influența direct. În plus, mediul de afaceri din România este și mai stresant din cauza lipsei de predictibilitate dictată de factorul politic. În schimb, putem să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut la nivel individual și putem să facem cât mai bine ce suntem în stare, în acel moment, cu toată cunoașterea, înțelegerea și experiența pe care am acumulat-o până atunci. Cu ce rămânem la sfârșitul zilei, în orice situație de viață, profesională dar și personală, este răspunsul pe care îl avem de dat în fața conștiinței noastre la întrebarea dacă am făcut tot ce am putut în acea situație. Dacă răspunsul e Da, atunci putem merge înainte cu conștiința împăcată.
Al doilea secret – găsirea bucuriei
Găsirea bucuriei în ceea ce facem, în munca noastră. Le povestesc colegilor cum, cu câteva seri înainte, lucram pe laptop în bucătărie, când fetița noastră, viitoare studentă la medicină, m-a întrebat de ce nu petrecem mai mult timp socializând, mergând la sală, făcând alte activități sănătoase pe care le recomandăm altora (sic!). Ascultând întrebarea ei, pertinentă și incomodă, am căutat un răspuns sincer, dar consecvent. Am recunoscut că avem “restanțe” la activitate fizică la sală, dar totuși plimb cățeii în fiecare zi, de multe ori merg pe jos la birou, și așa fac cel puțin 5000 de pași pe zi.
Cât privește muncă excesivă, i-am explicat că, de fapt, ceea ce facem înseamnă atât de mult pentru noi încât nu avem senzația că muncim. Cineva a spus: “găsește un job care-ți place și nu vei mai munci o zi în viață ta!” Și chiar dacă nu fiecare dintre noi poate fi în situația aceasta (sau cel puțin nu în toate job-urile pe care le avem de-a lungul unei cariere) putem măcar să abordăm perspectiva corectă – și anume să găsim semnificația mai înaltă a muncii noastre din acel moment.
Mi-a plăcut foarte mult o pildă pe care am auzit-o cândva: un om, trecând pe lângă o carieră de piatră, se oprește și îi întreabă pe cei trei muncitori ce fac acolo. Primul răspunde: „Nu vezi? Sparg piatră”. Al doilea spune: „Ce să fac, câștig o pâine”. Ultimul, cu pieptul mândru, spune: „Construiesc o catedrală!”.
Al treilea secret – grija față de sine
De fapt primul și cel mai important, deoarece, dacă nu avem grijă de noi, cum vom putea avea grijă de alții? Și asta se face printr-un stil de viață sănătos, care include piloni extrem de importanți – precum alimentația, somnul, exercițiile fizice și mentale, creșterea nivelului de conștiență. Sir Richard Branson a spus: “Când sunt întrebat care este cheia succesului în afaceri, răspunsul poate diferi în funcție de subiectul central al discuției – delegarea, oamenii, învățarea din eșecuri, etc; dar când mergem la esență, cheia ești tu. Adevărul simplu și curat e că, dacă nu ai grijă de ține, nu vei fi în stare să ai grijă de afacerile tale!”
Patru zile mai târziu, marți 1 octombrie, e Ziua Internațională a Vârstnicului și suntem invitați la o conferință prestigioasă organizată de Fundația Regală Margareta a României, cu o prelegere despre progresele științifice în medicina longevității. Sunt 3 secțiuni, foarte interesante, care prezintă situația demografică îngrijorătoare din România (rată natalității scăzute, migrația masivă a tinerilor, îmbătrânirea “decrețeilor” – adică noi, hahaha), exemple de soluții din Franța și din România, inițiative extrem de utile, frumoase și diverse în sprijinul vârstnicilor (ex. „Butonul care Salvează Vieți” din Bacău, Centrele Generații, „Universitatea Vârstei a 3-a” de la Galați, programe de incluziune socială de participare la viața comunității și de încurajare a voluntariatului în rândul seniorilor – organizate de ONG-uri prestigioase și inimoase sau de Centrul de Seniori al PMB).
Dar cel mai puternic impact îl are ultima intervenție, cea a unui venerabil domn, în vârstă de 90 de ani, care, în aplauzele audienței, și vizibil emoționat de acestea, ține un mic discurs, în care ne împărtășește cum la 85 de ani, în urmă unui “accident stupid”, o cădere pe gheață, a suferit o fractură de col femural (de multe ori fatală la vârstnici); după intervenția chirurgicală cu protezare de sold a început recuperarea, inclusiv în apă, și cu această ocazie a regăsit bucuria de a înota. Dar nu s-a oprit aici, ci, cu ajutorul antrenorului, a început să se antreneze serios și să participe la competiții naționale și internaționale de înot, câștigând numeroase medalii de aur și argint!
Mesajul sau final a fost: „Imposibilul este doar un cuvânt! Nu am venit aici pentru a mă lauda, ci pentru a-i încuraja și pe alții să creadă că orice se poate realiza, că niciodată nu e prea târziu să începi ceva ce îți poate fi util în viață”.
Citește și:
Dacă tinerețea ar ști, bătrânețea ar putea. Nicoleta Mihăiță – Seniorii din echipă sunt o sursă de inspirație pentru tineri (II)
Dacă tinerețea ar ști, bătrânețea ar putea. Dorin Bodea – Să nu uităm nicio clipă că noi vom fi seniorii de mâine (III)
Articol preluat din numărul 261 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.