Dalai Lama și Desmond Tutu, despre cei 8 piloni ai bucuriei
Știi să te bucuri de bucurie? Umărește-ți gândurile, atunci când te bucuri, și vezi dacă îți dai voie să i te lași în voie.
E posibil să fi preluat din bătrâni tot felul de temeri și de superstiții, cum ar fi că bucuria ne face să părem puerili, superficiali, iresponsabili, neprofesioniști, egoiști, că prea multă bucurie aduce necaz sau, și mai rău, că nu merităm să avem parte de ea. Poate ne-am obișnuit să ne ținem bucuria sub control – fie ținând-o la o distanță respectabilă, fie strângând-o prea tare ca să nu ne scape.
Dalai Lama și Desmond Tutu s-au întâlnit și au stat de vorbă despre bucurie. Așa a apărut The Book of Joy.
Desmond Tutu consideră că bucuria este mai importantă decât fericirea, pentru că, spre deosebire de fericire, bucuria nu depinde de circumstanțele exterioare. De asemenea, nu poți simți bucurie dacă ai sufletul închis. „Suntem ființe fragile, iar bucuria adevărată se poate naște numai din această fragilitate, nu în ciuda ei”.
Desmond Tutu punctează și că bucuria nu ne scutește de greutăți și suferințe – acestea sunt inevitabile. Dar „pe măsură ce descoperim bucuria, vom înfrunta suferința într-un fel care ne va înnobila, în loc să ne amărască. Vom întâmpina greutățile fără să devenim duri. Vom suferi fără să ni se frângă inima”, spune Desmond Tutu.
Bucuria este o emoție pozitivă cu rol vital în refacerea resurselor noastre emoționale.
Dalai Lama și Desmond Tutu au definit opt piloni ai bucuriei: patru vin din minte (perspectivă, smerenie, umor și acceptare), iar patru vin din inimă (iertare, recunoștință, compasiune și generozitate).
1.PERSPECTIVA – Poți privi o problemă din unghiuri multe și diferite
Cu cât îți lărgești perspectiva, cu atât îngrijorarea și anxietatea scad, iar bucuria crește. Privește situațiile în ansamblu – ai grijă să vezi și ce câștigi, nu numai ce pierzi. Încearcă să găsești sensul celor întâmplate sau măcar fii sigur că există unul și îl vei înțelege la momentul potrivit.
2.SMERENIA: – Încearcă să fii smerit și modest
Smerenia nu înseamnă să fii mai mic, ci să știi că ești egal cu ceilalți. Dalai Lama spune că atunci când vorbește în fața oamenilor se simte egal cu ei. Dacă s-ar simți special sau dacă oamenii l-ar percepe ca fiind special, rezultatul nu ar fi același. În plus, „când te întâlnești cu oamenii, amintește-ți că toți oamenii își doresc același lucru: să aibă o zi bună, o lună bună, o viață bună. Și cu toții au dreptul la asta.”
3.UMORUL – Glumește și râzi. E mult mai bine.
Răsul încălzește inima și ne reamintește de ceea ce este omenesc în fiecare dintre noi. Râsul îi apropie pe oameni. „Oamenii care râd mereu sunt mai degajați, mai naturali”, spune Dalai Lama, iar asta face bine și la bucurie, nu numai la sănătate.
4.ACCEPTAREA – E singurul lor din care poate începe schimbarea.
Acceptarea nu înseamnă resemnare și înfrângere. A accepta înseamnă a nu nega adevărul, realitatea. Orice schimbare, devenire, evoluție pot începe numai de la adevăr. „Întrebarea nu este „Cum să scap de asta?”, ci „Cum pot folosi această experiență la ceva bun?”, spune Desmond Tutu.
5.IERTAREA – Eliberarea de trecut.
Iertarea nu înseamnă a nega sau a anula consecințele firești ale unei situații și nu înseamnă nici a uita. A ierta înseamnă a nu avea emoții negative față de oameni sau experiențe de viață. „Nimeni nu este incapabil de iertare și nimeni nu este de neiertat”, spune Desmond Tutu.
6.RECUNOȘTINȚA – Am norocul să fiu în viață.
Recunoștința este recunoașterea valorii vieții și a tuturor legăturilor și interdependențelor care o susțin și o fac posibilă, pentru toți și toate. Recunoștința înnobilează, deschide inima și crește capacitatea de a simți bucurie.
7.COMPASIUNEA – Ceva ce vrem să devenim.
Egocentrismul, concentrarea excesivă pe sine este sursa multor suferințe. Pe de altă parte, interesul pentru binele celorlalți este sursă de bucurie și de stare de bine. Dalai Lama consideră că „sămânța compasiunii este plantată în fiecare suflet” și poate fi hrănită și dezvoltată. Compasiunea ne conectează la oameni și la omenesc.
8.GENEROZITATEA– Ne bucurăm din toată inima.
Știm cât ne bucură bucuria altuia. Generozitatea îi arată omului că are nevoie de om. Generozitatea poate fi materială; se poate manifesta prin eliberarea de temeri (protecție, consiliere, consolare); și poate fi spirituală (înțelepciune, învățăminte morale și etice, care să contribuie la autonomia și starea de bine a celuilat).
NU TE TEME DE SUFERINȚĂ
Dalai Lama și Desmond Tutu sunt susținători ai bucuriei, dar înțeleg și rolul suferinței.
Dalai Lama spune: „Exilul m-a apropiat de realitate. Când te afli în situații dificile, nu te mai poți ascunde după deget, nu te poți preface. Când te confrunți cu obstacole sau tragedii, trebuie să privești realitatea în față. Când ești refugiat, când ți-ai pierdut pământul, nu te mai poți ascunde în spatele funcției tale. În suferință, realitatea este la vedere, exact așa cum este. Nici măcar regele, când suferă, nu mai poate să creadă că este special – este doar un om care suferă, ca toți ceilalți. În religia budistă se spune că omul trebuie să fie recunoscător pentru dușmanii săi pentru că aceștia îl ajută să-și dezvolte practica spirituală și să-și cultive calmul și echilibrul sufletesc la greu.”
Așadar, să nu ne fie teamă nici de suferință, nici de bucurie. Ambele ne construiesc echilibrul sufletesc.
Foto: Dalai Lama și Desmond Tutu – Vancouver, Canada, 2004 – fotografie de Carey Linde, Wikimedia Commons