De 20 de ani CEO. Care e rețeta succesului?
Ați condus compania și în vreme de boom și în vreme de criza. Cum ați făcut față acestor schimbări? Cum ar trebui să se adapteze un lider la aceste modificări ale pieței?
Cel mai dificil mi-a fost atunci când a trebuit să concediez oameni. Acesta este aspectul cel mai neplăcut, sensibil, al unei acțiuni de adaptare la condițiile de piață improprii, când e necesar să te reorganizezi astfel încât să îți păstrezi profitabilitatea. Altfel, este mult mai plăcut și interesant să fii manager pe o piață în creștere decât pe una în recesiune. Însă este provocator în criză, deoarece trebuie să fii mult mai creativ pe o piață în recesiune, unde e necesar să găsești soluții care, pe de-o parte, eficientizează activitatea și, pe de alta, te ajută să crești din punct de vedere al calității produselor pe care le oferi clienților.
Câți angajați aveați înainte de criză și câți aveți acum?
Înainte de criză aveam în jur de 140 de angajați, iar acum suntem 82.
Care sunt principalele 3 calitati pe care le admirati la un angajat?
Principalele calități ar fi dorința de învățare, cinstea/corectitudinea și determinarea.
Conduceți o companie din domeniul construcțiilor. Ce tip de management abordați? Ce tip de management adoptă un CEO din acest sector?
Modul meu de management este unul participativ. Modul colegilor mei din piață diferă de la manager la manager, de la personalitate la personalitate. Sunt manageri de succes care au un stil de management foarte autoritar, însă sunt alții care preferă managementul participativ. Diferă mult de la caz de caz.
Ați practicat sportul de performanță. Cum v-a ajutat experiența din fotbal în business? Ce ați învățat în sport și ați transpus în business?
Cu siguranță m-a ajutat. În primul rând, să am ambiția necesară de a depăși momentele grele. Pe de altă parte, fotbalul fiind un sport de echipă, m-a ajutat să înțeleg că deși individul este important, mai importantă este echipa. Nu poți să ai performanță într-o companie dacă te concentrezi doar pe tine. În echipă trebuie să lucrezi în așa fel încât să îi ajuți pe coechipieri să își crească performanțele și să maximizezi rezultatele. Concentrându-te doar pe tine nu vei reuși să faci asta niciodată. Și, nu în ultimul rând, trebuie să atragi în echipa ta oameni valoroși. Pentru că dacă tu vei fi întotdeauna cel mai bun, ai o problemă. Înseamnă că vrei să eviți situațiile în care alții ar putea să îți ia locul. Mie nu mi-a fost frică niciodată de acest aspect și m-am înconjurat de oameni buni, mult mai bine pregătiți ca mine, fiecare pe domeniul lor, fie că a fost vorba de financiar, vânzări, logistică etc.
Sunteți de 20 de ani CEO-ul Lindab. Care e rețeta succesului?
Rețeta succesului este să îți placă ceea ce faci. Eu nu am avut nicio zi de când lucrez în această companie, în care am venit la muncă gândindu-mă că vin aici doar pentru că e un job. Pentru mine este mai mult decât un job, este o plăcere.
A trecut criza din construcții?
Criza a trecut de mult. O tot denumim noi criză în continuare, dar de câțiva ani a devenit o normalitate cu care trebuie să ne obișnuim, pe care s-o acceptăm ca atare și să fim dispuși să lucrăm în aceste condiții. Dacă refuzi să accepți asta, atunci vei fi pentru totdeauna un nostalgic și vei avea sentimentul că ceva nu e în regulă și nu e normal ce se întâmplă. Cred că aceasta este noua normalitate.