De ce este posibilul o artă?
Pentru că arta eliberează. Pentru a crea posibilul, trebuie să ieși din tipare, să ajungi la miezul lucrurilor și apoi să făurești o lume nouă. Cu mintea deschisă și inima aprinsă.
„Ai mai mari șanse de succes dacă lucrezi cu bucurie, în loc să te gândești că viața depinde de atingerea unei ținte, pentru că vei fi mai capabil să te conectezi la ceilalți oameni. În general, e mult mai probabil să ai parte de resurse din abundență atunci când ești generos și (atoate)cuprinzător și când îi faci pe ceilalți părtași la pasiunea ta pentru viață.
Atunci când te concentrezi pe abundență, ești mai puțin preocupat de control și îți asumi riscuri mai ușor, te dăruiești mai ușor. Nu-ți vei sacrifica visul pentru profituri pe termen scurt. Vei fi dispus să gândești pe termen lung, chiar dacă nu poți prezice exact rezultatele. În lumea măsurătorilor stabilești obiective pe care apoi te străduiești să le îndeplinești. În universul posibilului, creezi contextul și îi îngădui vieții să se desfășoare și să se dezvăluie“.
În cartea „Arta posibilului“, Benjamin Zander (dirijorul filarmonicii din Boston) și Rosamund Stone Zander (terapeut) ne încurajează să abordăm provocările ca pe un joc și să ne gândim la probleme ca fiind ocazii de contribui și de a dărui. Cum facem asta? Renunțând la comparații și măsurători și axându-ne pe oportunități. Benjamin și Rosamund ne explică diferența dintre lumea în care trăim și lumea în care am vrea să trăim.
Lumea spiralei descendente este lumea competiției – care te poate energiza, dar și demoraliza. Este lumea fricii, a presiunii, a stresului – care te poate stimula să faci lucruri grozave, dar te poate și paraliza. Asta este lumea în care ne trăim viața normală – unde se află Wall Street, emisiuni TV, cancan, sistemul educațional.
Lumea posibilului care radiază este lumea împărtășirii – de responsabilitate, de implicare, lumea inimii bune, a minții deschise, lumea dăruirii, a contribuției și a iubirii. Este lumea sănătății (personale și internaționale), a colaborării și a curiozității. Este lumea în care trăiesc copiii. Este lumea în care ajungem să avem nepoți.
Ritmul transformării se află aici, în lumea posibilului care radiază. Și este un ritm mai ușor, mai luminos, mai energizant și mai grațios decât ritmul îndemnului și al judecării (ritmul lui trebuie!, ai face bine să!, să nu mai!).
Benjamin și Rosamund ne reamintesc că Universul este o resursă luminoasă și necontenită de vibrație și energie, la care putem avea acces în doi pași esențiali:
✓ 1. Examinează-te și vezi unde ai rețineri. Ridică barierele care te fac să controlezi totul și te separă de restul și lasă energia pasiunii să treacă liber prin tine. Este o energie vitală și conectoare.
✓ 2. Dăruiește-te cu totul, participă pe de-a-ntregul, canalizează fluxul pasiunii către exprimarea a ceea ce este posibil.
„Arta posibilului“ ne prezintă, cu mult umor și căldură, 12 practici inovatoare care să ne ajute să ne mutăm în realitatea posibilului. Nu neglijați să le descoperiți, pentru că meritați și pentru că vă iubiți!
Despre Benjamim Zander puteți citi mai mult în articolul „Benjamin Zander. Puterea liderului vine din capacitatea sa de a-i face pe ceilalți puternici“.
***
Imagine: Felicia Luca
Articol preluat din numărul 258 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici