De la eșec la succes este doar un pas. Ești în stare să îl faci?
Poate fi un exemplu de „așa nu”, pentru că vom ști ce să evităm pe viitor și de „așa da”, pentru că vom putea învăța cum să ne ridicăm mai înțelepți și mai puternici după o înfrângere.
Eșecul vine la pachet cu dezamăgire, cu frica de a o lua de la capăt și de a nu greși din nou, cu neîncrederea în noi înșine, cu nesiguranță și cu regrete. Toate sunt normale și fac parte din noi. Nu inventează nimeni roata. Însă eșecul poate fi privit și din altă perspectivă, aceea a unui pas normal către evoluție, către noi înșine.
„Dacă alții au putut, noi de ce nu am putea?”
Găsim pe internet tot felul de povești de succes care au avut ca punct de plecare un eșec răsunător din care putem învăța. De exemplu:
Winston Churchill a rămas repetent în clasa a șasea. A fost înfrânt de adversari pentru fiecare funcție pentru care a candidat, dar la 62 de ani a devenit premierul Marii Britanii.
Profesorii i-au spus lui Thomas Edison că este „prea prost pentru a învăța ceva”. Totuși, în fiecare seară aprindem becul inventat de el. Până să inventeze un bec care să funcționeze, a încercat de 1000 de ori, la propriu.
Steven Spielberg a fost refuzat de University of Southern California, facultatea visurilor sale, nu o dată, ci de trei ori! A căutat în altă parte educația și a renunțat la școală, devenind ulterior unul dintre cei mai prolifici regizori de filme din istoria contemporană a cinematografiei.
Numerele de actorie ale lui Charlie Chaplin au fost refuzate de directorii teatrelor, pentru că erau considerate de neînțeles pentru public. Cineva a mizat însă pe Chaplin, care a devenit cel mai mare comediant american.
Sichiro Honda a fost refuzat de Toyota, pentru un job de inginer și a petrecut o perioadă în șomaj. Apoi a început să producă motociclete și a pus bazele unui business de miliarde de dolari.
Walt Disney a fost concediat de la un ziar, pe motiv că „îi lipsea imaginația și nu avea idei bune”. După câteva eșecuri financiare, Disney a reușit să obțină succesul, odată cu lansarea filmului „Albă ca Zapada”.
Albert Einstein nu a vorbit până la vârsta de 4 ani și nu a citit până la vârsta de 7 ani. Profesorii l-au etichetat drept „încet la minte" și „înapoiat mintal”. Doar că Einstein gândea diferit comparativ cu ceilalți. Mai târziu, a câștigat Premiul Nobel pentru fizică.
Charles Darwin era considerat un student mediocru. A renunțat la o carieră în medicină pentru a deveni preot. Odată ce a aprofundat științele naturii și-a găsit vocația, fiind fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă).
Prima audiție a lui Fred Astaire a fost un eșec. Juriul scria: „Nu poate interpreta un rol. Nu poate cânta. Știe să danseze un pic”. Astaire a devenit însă cel mai cunoscut dansator din toate timpurile.
Oprah Winfrey a fost concediată din televiziune, pentru că nu era potrivită pentru micul ecran. Winfrey a renăscut însă din propria cenușă și s-a impus în televiziune prin talk-show-urile sale.
După primul său film, lui Harrison Ford i s-a spus că probabil nu va reuși în domeniul actoriei. În prezent, Ford este unul dintre actorii cu cele mai mari încasări, la nivel mondial.
Vincent Van Gogh a vândut un singur tablou în decursul vieții sale, unui prieten. Uneori, Van Gogh a suferit de foame pentru a picta cele 800 de tablouri ale sale. Astăzi, operele sale artistice sunt inestimabile.
Prima companie auto a lui Henry Ford a intrat în faliment. Acesta a abandonat și cea de-a doua companie, din cauza unei dispute, iar a treia s-a dus pe apa sâmbetei din cauza vânzărilor în declin. Ford nu s-a lăsat descurajat și a devenit unul dintre cei mai de succes antreprenori americani.
Probabil că mulți vor spune că acestea sunt excepții și că astăzi sunt foarte rare cazurile de succese răsunătoare care au avut la bază un eșec sau nici măcar o șansă de reușită. Ei bine, eu contrazic această opinie. Vedem întocmai că se adeverește proverbul „un șut în fund poate fi un pas înainte”. Sunt de părere că există și acum oameni care își construiesc afaceri sau chiar viața învățând din eșecuri. Sunt atâtea persoane care sunt împliniți atât din punct de vedere personal, cât și profesional, dar care ascund adevăratele povești ale reușitelor.
Fiecare om, celebru sau nu, își urmează cursul vieții. Până la urmă, fiecare dintre noi avem niște idealuri în viață, avem niște planuri pe care ni le facem și pe care încercăm să le ducem la bun sfârșit. Nu cred că este important să devenim celebri, ci să avem o viață frumoasă. Nu este vorba despre obținerea unei victorii grandioase, ci despre faptul că înainte de a fi celebri, personalitățile enumerate mai sus au fost oameni simpli, iar unora dintre ei nici măcar nu le-a fost dată vreo șansă, ba din contră. Și totuși, au avut succes.
Consider că reușita vine tocmai din modul în care sunt tratate și evaluate eșecurile și descurajările primite din partea altora. Sunt niște pași naturali, dacă stăm să analizăm, și, mai devreme sau mai târziu, vor conduce către atingerea obiectivelor. Bineînțeles, trebuie să existe și voință în tot acest demers.