Cum să nu-ți mai trăiești viața pe pilot automat
Într-o lume agitată și plină de responsabilități, este ușor să alunecăm într-o rutină cotidiană automată, pierzându-ne în grijile zilnice și neglijând conexiunea cu propria noastră ființă.
Dacă te găsești făcând aceeași rutină zi de zi, fără să-ți amintești niciodată ce ai făcut cu o zi înainte, fără să ai nimic de așteptat, trăindu-ți viața – dar fără să te bucuri de ea sau de ceva din ea… probabil că îți trăiești viața și relațiile din ea pe pilot automat.
Partea cu adevărat devastatoare a trăirii vieții pe pilot automat, mai ales când vine vorba de relațiile tale, este că nici măcar nu știi că o faci în jumătate din timp. Pur și simplu îți trăiești viața, dorindu-ți mai mult, dar fără să știi cu adevărat dacă există mai mult sau cum să îl obții. În timp ce mulți oameni își trăiesc întreaga viață pe pilot automat (ceea ce este cu adevărat trist), modalitatea de a avea vieți și relații cu adevărat satisfăcătoare și de succes este să fii total conștient și adaptabil atunci când vine vorba de viață.
Așadar, cum faci asta?
1. Întrerupe rutina automată
Rutina ne poate aduce o anumită siguranță, dar când devine un pilot automat, ne poate lipsi senzația de bucurie și curiozitate. Începe prin a observa activitățile zilnice pe care le faci fără să gândești și găsește modalități de a le întrerupe. Schimbarea micilor obiceiuri poate să reînnoiască simțurile și să ne readucă în prezent.
Oprește-te și miroase trandafirii (la propriu:). Fă-ți timp să observi toate lucrurile mărunte din jurul tău la care obișnuiai să te uiți mereu când aveai 6 ani!
2. Practică prezența conștientă
Fii în momentul prezent și implică-te complet în ceea ce faci. Fie că mănânci, mergi în parc sau lucrezi, acordă-ți atenție totală acțiunii respective. Prezența conștientă ne ajută să ne confruntăm cu anxietatea legată de viitor și să ne eliberăm de regretul legat de trecut.
Practică prezența conștientă pe intenție la început în intervale scurte de timp, iar pe măsură de devii mai abil la a fi prezent, inserează această practică pe parcursul întregii zile. Poți utiliza exercițiul de la finalul articolului.
3. Explorare și curiozitate
Nu-ți lăsa viața să devină monotonă. Cultivă curiozitatea și deschiderea către noi experiențe. Încurajează-te să explorezi lucruri noi, să încerci activități în afara zonei tale de confort și să privești lumea cu ochi proaspeți.
Fă un lucru nou sau diferit în fiecare zi, fie că alegi un traseu diferit de a merge la muncă, fie că schimbi ordinea activităților în programul tău, orice schimbare a rutinei te va aduce în prezent.
4. Stabilește obiective personale
Să-ți stabilești obiective personale oferă un scop și direcție. Acest lucru ne împiedică să plutim fără direcție și să ne implicăm mai conștient în viață. Fie că este vorba despre învățarea unei noi abilități sau realizarea unui vis pe termen lung, obiectivele ne ajută să fim prezenți și motivați.
Gândește-te la obiectivele tale pe termen scurt și lung. Încă le mai ai? Și dacă da – le-ai uitat? Rescrie acea listă și începe să lucrezi la realizarea următorului obiectiv pe termen scurt.
5. Reflectează asupra valorilor tale
Ia-ți timp pentru a reflecta asupra valorilor tale fundamentale. Ceea ce este cu adevărat important pentru tine? Încurajează-te să iei decizii în funcție de aceste valori și să îți ghidezi viața în direcția dorită.
Acordă-ți timp pentru a reflecta asupra valorilor tale, nimeni nu va putea face asta în locul tău, și chiar dacă ai mai făcut asta în trecut valorile noastre se schimbă în timp, pentru că noi ne schimbăm, iar pentru a trăi conștient și autentic este nevoie să ne cunoaștem și să urmăm aceste valori în viața de zi cu zi.
…
Citește articolul integral pe Revista Psychologies