De ce frica de schimbări în carieră e copleșitoare?
Ca să faci o schimbare mare în carieră sau să treci prin ea cu succes ai nevoie de claritate, încredere în tine, curaj și consecvență. În această ordine.
De ce este claritatea pe primul loc?
Claritatea se referă la multe aspecte ale acestui proces:
- Obiectivul tău și modul cum vei ști că l-ai atins. Un obiectiv bun este unul foarte precis – domeniul, poziția, atribuțiile, salariul, locația. Știi rapid când l-ai atins sau nu. Dar pe parcurs poți descoperi că nu e ce îți doreai. Ce te faci? Ar fi trebuit să sapi mai adânc, nu? Să fie mai clar. Unele schimbări nu se pretează unor astfel de obiective. Dacă o iei de la capăt, în alt domeniu, ca antreprenor, este greu să știi care e finalul tranziției în carieră. Când ai vândut primul produs? Când te întreții din asta? La ce nivel financiar? Ar trebui să știi clar care este pentru tine definiția succesului, ca să nu pedalezi în gol.
- ”De ce”-ul sufletului tău, pentru care vrei să faci această schimbare și care te susține pe parcursul întregului proces. La el revii de câte ori îți este greu și are valoare mai mare decât susținerea celor din jur. La rândul lor, și ei se vor raporta tot la motivele care te-au făcut să iei decizia de a face o schimbare majoră și de parcurge tot drumul prin ea.
- Resursele tale. Aici intră încrederea în tine și curajul, cunoștințele și calificările profesionale care te susțin și te recomandă pentru noul drum, contactele tale utile, abilitățile tale de networking și rețeaua ta de susținere (profesională și personală). Intră și aspecte precum sănătatea ta sau resursele financiare care pot completa o scădere temporară a veniturilor.
- Planul ”de bătaie” a cărui cheie este, întotdeauna, consecvența. Poate poți face un plan bun, cu resurse proprii. Dar ca să te ții de el, trecând prin toate momentele dificile – piedici sau întârzieri legate de pașii pe care ți i-ai propus, evenimente neprevăzute în viața ta personală sau de familie, oboseală, deznădejde, derută etc. – ai nevoie de multă disciplină, de flexibilitate combinată cu creativitate ca să te adaptezi pe parcurs, adesea de ajutorul unor specialiști.
Toate bune și frumoase, până aici. Dar nu este doar atât.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies
Autor: IRINA NICOLETA IONESCU
foto: Shutterstock