Tu cum răspunzi la stres?
Sunt afectați de stres 98% dintre români.
Deși suntem familiarizați cu noțiunea de stres, vorbim des despre stres și îl identificăm deseori ca fiind cauza unor provocări:
Câți dintre noi acționăm concret pentru diminuarea lui?
Câți dintre noi căutăm cauza pentru a o remedia?
Conform companiei care a efectuat un studiu de piață, mai puțin de jumătate dintre cei afectați de stres se „tratează„…
Pentru 78% dintre cei care au participat la studiu, jobul este principalul factor de stres, urmat de relația cu managerii sau cu colegii.
Asta în vreme ce, pentru 27% dintre respondenți, problemele în familie sunt cele care provoacă nervozitate. (sursa: digi24.ro)
Deși nu este o boală în sine, stresul ne aduce multă neliniște și dacă neglijăm cauza, ne poate arunca într-o spirală de gânduri și trăiri, care mai devreme sau mai târziu, ne face mult rău.
Stresul este felul în care fiecare dintre noi răspunde la diferiți factori (stresori), cum ar fi: experiențele cu care ne confruntăm, mediul de lucru, presiunea ce vine din exterior sau din interior și nu în ultimul rând calitatea relațiilor noastre.
Suntem ființe relaționale, adică prin natura noastră umană avem nevoie să relaționăm și de aceea calitatea relațiilor pe care le avem ne poate face viața mai frumoasă sau dimpotrivă ne poate provoca mult stres.
Și dacă știm lucrul acesta, nu este oare firesc, să lucrăm la relațiile noastre astfel încât să nu le mai sabotăm (conștient sau nu), ci să le susținem?
E simplu, dacă știm cum, nu-i așa?
„O relație este ceva ce construim împreună și fiecare este responsabil de partea lui de relație„ – spune una din regulile de bază ale comunicării asertive în relații, conform lui Jacques Salomé.
Prin urmare, când vrem relații sănătoase și care să NU ne fie sursă de stres, ce avem de făcut este să ne implicăm într-un mod sănătos în relațiile noastre.
Relațiile nesănătoase generează stres.
Stresul are componente pe care nu le putem controla, dar are și componente asupra cărora avem control.
Nu putem controla ce se întâmplă în lume, în organizație și nici măcar nu putem controla pe deplin ce se întâmplă în viața noastră azi sau mâine. Planificăm, ne facem o strategie, facem tot ce ține de noi, însă nu deținem controlul absolut. Există întotdeauna un procent de neprevăzut.
Ce putem controla când vine vorba de stres?
- Cum răspundem la ceea ce ni se întâmplă în relațiile noastre
- Cum ne raportăm la ceea ce vedem în jurul nostru (în funcție de relația cu sine)
- Ce credem despre noi înșine într-un anumit context stresant (convingeri și credințe)
- Ce ne spunem în relația cu noi înșine în condiții de stres (dialogul interior)
Iată 4 aspecte importante care au mare legătură cu stresul pe care îl simțim. Le abordez pe rând, azi primul dintre ele.
Cum răspundem la ceea ce ni se întâmplă în relațiile noastre?
Mă voi referi în continuare mai ales la relațiile profesionale, însă te asigur că ceea ce vei citi aici poți integra 100% și în relațiile tale personale.
Spuneam puțin mai sus, că stresul nu este o boală ci este modul în care răspundem la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în mediul nostru mai restrâns sau mai larg.
Modul în care răspundem este foarte important pentru liniștea noastră interioară, pentru că în funcție de cum răspundem suntem mai mult sau mai puțin afectați.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies
Autor: DANA RUSSU