Antreprenorul social, un erou urban
Cum il recunoastem? Acesta este, de regula, o persoana care vine cu solutii la problemele cele mai presante ale societatii. Isi pune ambitia si perseverenta in slujba rezolvarii unor cauze sociale stringente si aduce idei noi pentru o schimbare in bine, de care sa beneficieze cat mai multi semeni.
In loc sa lase nevoile sociale in seama statului sau a corporatiilor, acesta identifica ce nu functioneaza si rezolva problema, provocand o bresa in sistem, reusind sa-i convinga pe oameni sa adere la o directie noua si aplicand solutia gasita la o scara cat mai larga.
In istorie, poate cele mai notorii exemple au fost oferite: de Susan B. Anthony, cea care a luptat pentru drepturile femeii in SUA; de Vinoba Bhave, militant pentru drepturile omului si liderul miscarii Gift Land in India, Maria Montessori, cea care a introdus metoda care ii poarta numele in educatia copiilor; de Florence Nightingale, cea care a pus bazele primei scoli de asistente medicale si a pledat pentru imbunatatirea conditiilor de spitalizare in Marea Britanie. In sfarsit, Jean Monnet este considerat autorul reconstructiei economiei franceze dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si initiatorul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), organism ce a precedat Uniunii Europene.
De cele mai multe ori, antreprenorii sociali sunt atat de obsedati de ideea lor, incat sunt dispusi sa se angajeze pentru toata viata in a duce la bun sfarsit schimbarea sociala pe care si-au propus-o. Sunt vizionari, dar realisti, preocupati mai presus de orice de punerea in practica a viziunii lor.
Gasesc, de regula, solutii simple si etice la cauzele sociale pe care le identifica, astfel incat sa obtina sprijin din partea unui numar cat mai mare de membri ai comunitatii, dispusi sa ii ajute la implementarea lor. Cei mai buni antreprenori sociali sunt adevarate modele. Ei aduna oamenii in jurul ideii lor si reusesc sa demonstreze ca, atunci cand isi doresc cu adevarat, simplii cetateni pot face aproape tot ce isi propun.
Daca antreprenorii din business improspateaza fata unei industrii, antreprenorii sociali actioneaza ca agenti ai schimbarii in societate, printr-o metoda care, desi e acolo, la vedere, multora le scapa.
Va propunem ca, odata cu editia revistei Cariere din luna octombrie, sa incercati sa ii cunoasteti pe cativa dintre pionierii antreprenoriatului social. Poate, afland despre rezultatele lor, veti prinde curaj sa-i sustineti sa schimbe ceva in Romania.