Ca peştele în apă în aglomerările urbane
Nu atât pentru că este un sport urban sau o activitate distractivă pentru cei rămaşi în oraş pe timpul verii, cât mai ales pentru că pe lângă elementele fizice există şi aspecte ale disciplinei strâns legate de mental. Acestea din urmă sunt inspirate din filozofia şi religiile orientale. Un traceur celebru în toată lumea, Sébastien Foucan, sugerează că relaţia Yin şi Yang se regăseşte în Parkour. Astfel mişcarea poate fi când fluidă şi lină (soft), când de impact (hard). Mulţi susţin că scopul final al disciplinei este de a găsi „calea“, o expresie care se apropie de convingerile taoiste. Deşi Tao în limba chineză poate însemna drumul sau calea de urmat, acest termen desemnează urmarea acelui unic principiu etern, misterios, inexplicabil care stabileşte ordinea şi armonia în univers. Acesta este fluxul pe care îl urmează natura. Adevărul şi puterea absolute, inefabile. Tao nu este un principiu etic, dar este sursa tuturor formelor fizice şi morale. Un alt cunoscut traceur, Jerome Ben-Aoues, explică în documentarul Jump London că: „Cel mai important element este armonia dintre tine şi obstacol; mişcarea trebuie să fie elegantă. Dacă reuşeşti să treci elegant peste un gard – e mult mai frumos decât dacă l-ai sări puri şi simplu.“
Libertatea este un alt aspect-cheie – Parkour aproape că semnifică o evadare din cotidian. Nu este de mirare faptul că practicarea Parkour-ului deserveşte nevoia tinerilor de a evada prin mijloace proprii şi cât mai rapid din suburbiile oraşului modern.
Alte argumente aduse de practicanţi în favoarea acestei mişcări ţin de şansa de a te disciplina, de a deveni mai bun şi de a dobândi independenţă. Deşi legătura pe care ţi-o creezi cu mediul înconjurător devine foarte personală, traceur-ii nu se izolează. Uneori se adună în „clanuri“ şi participă la sesiuni de instruire cunoscute sub numele de jam sessions, în cadrul cărora se ajută unul pe altul să progreseze. Adevărata filozofie Parkour nu implică nicio formă de competiţie şi nici de bravadă. Mai degrabă, fiecare caută să evolueze în ritmul său propriu, pas cu pas. Accentul cade pe a fi capabil de a depăşi obstacolele din jur, nu pe a-ţi depăşi colegul.
Nu ratați cover story-ul numărului de august al revistei Cariere!
Articol preluat din Revista Cariere de august. Pentru detalii legate de abonare, click aici