Coaching-ul la nevoie se cunoaste
Veti gasi in editia curenta a revistei noastre definiri, comparatii si exemplificari edificatoare. Vreau sa va atrag atentia asupra uneia dintre perspective.
Suntem fiecare dintre noi o suma complexa de probleme sau, mai plastic spus, forme de existenta cu multiple fatete. Veti vedea, specialistii denumesc aceste fatete "arii ale vietii": sanatate, munca, bani, recreere, relatii, dezvoltare personala. Cu certitudine, va preocupa, intr-o mai mica sau mai mare masura, fiecare dintre aceste aspecte.
Idealul ar fi o armonie perfecta intre ele. In timp, insa, sunt sanse sa apara derapaje, sa alocam resurse in mod particular doar unora dintre arii, in detrimentul celorlalte. Am cateva exemple la indemana. Imi pot imagina pe oricare dintre noi cufundandu-se pasionat in dezvoltarea carierei, cu pretul afectarii prieteniilor sale sau il pot vedea alergand dupa bani, cu riscul de a abdica de la idealurile morale.
As putea continua cu exemplele. Chiar si analiza sumara pe care v-o propun acum va va arata ca nu v-ati mai aplecat de mult asupra uneia dintre laturile vietii, ca ati neglijat-o. In acest context vorbim despre coaching: analiza, autocunoastere, diagnostic si vointa de schimbare, intru echilibru. Fiecare dintre noi suntem de-a lungul vietii primitori si furnizori de coaching, "facem coaching". Aspiram prin toti porii informatie de la cei mai experimentati decat noi, care stiu si au vazut mai multe, si impartasim la randul nostru altora din zestrea de cunostinte acumulata. Familia, cu membri mai tineri sau mai varstnici, tovarasii de club, prietenii sau colegii de serviciu, sunt totodata emitatori si receptori de coaching. Asa incat, va invit sa acceptati ideea ca aveti in coaching un prieten, iar daca urmariti performanta, si nu ma indoiesc ca faceti acest lucru de vreme ce cititi Cariere, e bine sa va faceti din el un prieten constant.