Cu verdele-n sus
Urmeaza aranjamentele florale, coronitele de pus la usa, pe masa sau in jurul lumanarilor, vascul si sorcova de Sfantul Vasile. Tot atatea ruperi, smulgeri sau decupari ale naturii, in numele unei veselii vegetale compensatorii, printre nameti, turturi si ceata. Practic, tot ce-au sadit cu sarg ecologistii un an intreg scoatem noi din circuit, de dragul Mosilor… Ca sa nu mai pun la socoteala nuielele lui Mos Nicolae si muntii de lemn, vreascuri si scoarta puse sa arda pentru copt, prajit si parlit pastramele, sunculitele, cozonacii, branzeturile afumate si soriciul Craciunului. As incheia capitolul "lemn" cu o ultima mentiune: adaugati pe lista sacrificiilor si kilometri de hartie de ambalat cadouri, panglicute si felicitari – dovezi ale dragostei noastre pentru aproapele.
Dar regnul vegetal joaca doar un periferic rol de victima in piesa sarbatorilor de iarna. Adevaratul necaz, ultimul, este al nefericitelor animale. Domestice sau vanate. Odata cu Ignatul, incepe macelul, adica arta de a transforma ceafa, muschii, pieptul si copanele in delicii culinare. Surzi la guitaturile si cotcodacelile de rezistenta, taiem, transam si asezonam, dupa gust, bucati si feliute de carne, pentru bucuria gurii si plictisul tractului intestinal.
N-am amintit toate astea ca sa va stea in gat, ca sa va intristez sau ca sa va fac morala. Daca va ajuta cu ceva, si eu sunt la fel de vinovata si n-am nici un argument sa pozez in moralista, ecologista sau vegetariana. Am vrut doar sa va sugerez acum, cu cateva zile inainte de a va abandona sarbatorilor de tot felul, o alta perspectiva. Mai verde, ca da bine pe fond alb… Si sa va atrag atentia ca suntem cei mai buni in materie de petreceri autentice, cata vreme n-au apucat plasticul si cauciucul sa ne seduca.
Altfel, bucurati-va si odihniti-va! Fiti sanatosi, veseli si destepti! Dati drumul artificiilor spre cerul si-asa destul de gri! La multi ani!