Cui i-e frică de inteligența artificială?
Vă amintiți desigur de filmul Alien, în regia lui Ridley Scott, sau poate știți serialul, mai nou, Humans, difuzat de AMC în SUA și de Channel 4 în Marea Britanie, ca să vă dau doar două exemple în care scenariștii valorifică în mod creativ fascinația (și teama) noastră față de inteligența artificială (IA). De pildă, în Humans fiecare familie își dorește un robot umanoid pe lângă casă. Dar, indiferent de cât de mult te ajută, mai poți fi în siguranță când acesta începe să se transforme de unul singur? Chiar dacă suntem departe de momentul unei rebeliuni a androizilor, n-ar trebui oare să ne preocupe chestiunile de etică pe care le ridică dezvoltarea inteligenței artificiale?
Un raport recent al fundației Global Challenges – înființată la Stockholm de analistul financiar Laszlo Szombatfalvy, autorul cărții The Greatest Challenges of Our Time – lansează această provocare. Printre cele douăsprezece pericole majore care amenință viitorul civilizației umane, precum războiul nuclear, pandemiile și impactul cu un asteroid gigantic au fost enumerate și nanotehnologia, și inteligența artificială. Îngrijorat este și fondatorul Microsoft, Bill Gates, care într-un interviu pe Reddit spunea că impactul IA va fi inițial pozitiv dacă „o vom gestiona corect”, dar că destul de repede va deveni „suficient de puternică încât să fie un motiv de preocupare”.
Același sentiment a fost împărtășit de CEO-ul Tesla, Elon Musk, care cerea reglementări pentru domeniul IA și de Stephen Hawking, care a avertizat că „dezvoltarea inteligenței artificiale complete ar putea însemna sfârșitul rasei umane”.
În ciuda progreselor înregistrate de tehnologie, specialiștii români și străini spun că suntem departe de scenariile SF, deoarece este incredibil de greu să proiectezi mașini care să gândească precum oamenii. În acest moment aplicațiile IA pot să îndeplinească sarcini specifice, folosind algoritmi complecși: de exemplu, Apple Siri preia comenzile vocale ale utilizatorului pentru a căuta pe internet și a reda o melodie. Dar a recrea conștiința și inteligența emoțională – trăsături specifice oamenilor – implică un grad uriaș de complexitate, iar drumul până la a dezvolta o astfel de tehnologie este unul de durată.
În această ediție îi veți cunoaște pe acei câțiva români care caută să stăpânească tehnologia, să o îmblânzească și să o pună în slujba noastră pentru a ne ușura viața în viitor. E greu de spus dacă vom ajunge vreodată să avem în casă un robot umanoid ca în serialul Humans, dar e sigur că suntem datori să dezbatem și să cântărim impactul și consecințele faptului că, într-o bună zi, inteligența artificială o va depăși pe cea umană.