De ce oamenii care spun deseori MULȚUMESC trăiesc mai mult?
Din ce în ce mai mult se vorbește despre faptul că oamenii care sunt plini de gratitudine pentru tot ce se întâmplă în viața lor devin din ce în ce mai senini și mai echilibrați emoțional. Cei care capătă înțelepciunea de a mulțumi pentru fiecare lucru bun, uneori chiar pentru cele mai banale gesturi, devin în timp oameni capabili de a mulțumi și pentru lucrurile mai puțin bune din existența lor, pentru că văd mai departe de răul imediat: lecția de viață care îi face mai răbdători, mai înțelegători, mai iubitori, mai smeriți.
Oamenii care văd partea bună din fiecare om, întâmplare, experiență, cei care mulțumesc sincer pentru ceea ce sunt și ceea ce au sunt mult mai feriți de frustrări, furie, invidie, patimă, vrajbă. Se bucură de tot ceea ce au și ce sunt, iar asta îi face mai stabili din punct de vedere emoțional și implicit mai sănătoși și fizic. Ceea ce implicit înseamnă o viață mai lungă.
Puțini știu că minunata limba română explică prin cuvântul MULȚUMESC toată această filozofie de viață. Am aflat-o și eu de la scriitorul Vasile Andru, trăit multă vreme prin Bucovina. Cei care au copilărit în zona aceea, dar și prin Moldova, știu că bătrânii răspund și acum la salut sau la întrebarea politicoasă „Ce mai faceți?” cu „Apăi, bine, mulțănesc!” Așadar, banalul MULȚUMESC și arhaica sa variantă de pronunție, MULȚĂNESC, duc de fapt la rădăcinile acestui cuvânt – „mulți ani”. Așadar, înțelepciunea românească s-a impregnat și lingvistic – mulțumește și vei trăi mulți ani. Fii mulțumit de tot ce ai, mulțumește în fiecare zi pentru cele primite, iar viața te va răsplăti cu ani mulți. Și nu costă nimic.
Gratitudinea aduce seninătate și longevitate. Un duhovnic de mare har, părintele Hrisostom Filipescu, invita într-una dintre cărțile sale la un exercițiu de imaginație – Cum ar fi să ne trezim într-o zi și să ne dăm seama că am primit doar lucrurile pentru care am mulțumit în seara precedentă?
E un exercițiu pe care vă invit să îl faceți la final de an, când faceți bilanțul. Parafrazând vorbele părintelui Hrisostom, cum ar fi să vă treziți în prima zi din noul an și să vă dați seama că ați primit doar lucrurile pentru care ați mulțumit în anul precedent?
Așadar, mulțumiți ca mulți ani să trăiți!
*Articol publicat inițial pe 28 decembrie 2018.