Exerciţiu de admiraţie
Până şi Bill Gates a recunoscut că are un model, în persoana multimiliardarului Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de acţiuni şi un om de afaceri de geniu. De altfel, cred că e imposibil să nu te gândeşti la cineva care deja a obţinut rezultate excepţionale în domeniul care te interesează şi să nu îl admiri în secret.
Nu e niciodată prea târziu să îţi alegi un model şi să îţi propui să ajungi la nivelul său de excelenţă. Se prea poate ca persoana pe care o apreciem să nu fie accesibilă, dar pentru a înţelege mai bine cum gândeşte, putem să-i urmărim apariţiile publice, să-i citim interviurile, să-i cumpărăm cărţile şi, mai nou, să-i urmărim postările de pe Facebook sau de pe Twitter. Putem face un exerciţiu de admiraţie, întrebându-ne ce ar face acea persoană în fiecare situaţie cu care ne confruntăm. Să ne imaginăm că suntem acea persoană.
În cazul în care nu găsiţi un mentor nicăieri în lumea reală, puteţi apela la un personaj legendar, aşa cum făcea Alexandru Macedon, care se compara cu Ahile (foto statuia lui Ahile din Corfu). Imaginaţi-vă cum a acţionat în diferite situaţii eroul vostru, cum a atins nivelul acela de performanţă. Imaginaţi-vă chiar şi cele mai extraordinare realizări, la limita imposibilului, cum făcea regele Macedoniei. Nu aveţi nimic de pierdut, ba dimpotrivă. Ridicând ştacheta atât de sus şi antrenându-vă pentru ceea ce pare imposibil, veţi ajunge să realizaţi mai mult decât vă dictează raţiunea.
Mâine dimineaţă vă invit la un dialog sincer cu Oana Pellea, despre modelele și mentorii din viața ei, în cadrul evenimentului „Dialoguri Necesare – Mentorii pe care-i merităm”, organizat de revista CARIERE, la JW Marriott Hotel, București.