Firul Ariadnei
Un sistem complex de ramificații și fundături, suprapus pe o structură dominată de impas și incert. O provocare constantă de a căuta sensuri și a face alegeri, o permanentă incitare la a-ți folosi inteligența, înțelepciunea, competențele și flerul. O zbatere continuă pentru a descoperi drumul spre ieșire…
Ca un labirint ingenios, confuz și complicat, așa arată, de trei ani încoace, mediul de business. O cursă lungă prin imprevizibil și haos, cu multe capcane și obstacole, un traseu dificil de parcurs, dar, totodată, un test de anduranță, mobilizator. Copleșitor și, în același timp, tonic, pentru că niciodată n-am văzut atâta mobilizare în organizații, niciodată liderii nu s-au străduit atât de mult să descopere acel fir călăuzitor, salvator, pe care responsabilitatea față de companie și rol, pasiunea pentru profesie și respectul față de oameni l-au deșirat perpetuu ca semn al dreptei căi printre meandrele businessului și leadershipului. Acel fir al Ariadnei, purtător de încredere și scop, care pas cu pas ne-a ghidat prin incertitudine, teamă și necunoscut.
Astăzi, vedem ieșirea, dar cu cât ne apropiem mai mult de ea, ne convingem că nu acolo e sfârșitul zbaterii. Și e firesc, am lăsat prin labirint prea multe comportamente și rutine, am folosit în exces prea multe resurse și emoții, am împins prea multe limite și am jonglat concomitent cu prea multe nevoi și așteptări. E nefiresc să credem că un simplu pas în afară ne va readuce instant într-o zonă de confort. Mai avem de lucru, mai avem de experimentat, dar, mai ales, mai avem foarte multe de învățat.
La începutul anului, când cei mai importanți CEO ai lumii vorbeau despre marile provocări din 2023, priorități și tendințe, toți așezau pe prima pagină a agendei învățarea. Și recomandau insistent ca liderii noii ere să înțeleagă că trebuie să asculte și să învețe unii de la alții. Să ceară ajutor, să-și recunoască vulnerabilitățile, să îmbunătățească ce știu și au deja, să deprindă și să consolideze noi abilități. Să faci bani nu mai e suficient, a fost mesajul lor categoric, astăzi, leadershipul trebuie să aducă o altfel de plusvaloare, obținută prin viziune și curaj, dar și o înțelegere mult mai profundă a comportamentului uman. Pentru că, spuneau ei, în noul context de muncă, să fii un lider bun nu se mai rezumă la a face bani, ci la a ține lângă tine oameni pe care să-i inspiri, motivezi și ghidezi să facă bani.
Categoric, viața noastră astăzi este cu totul alta, munca noastră este alta, la fel cum relațiile dintre noi sunt altele. Inclusiv relațiile de putere și subordonare. Și asta deoarece, zi de zi, za cu za, de-a lungul labirintului, problemele, nevoile, provocările au tot configurat și reconfigurat lanțul uman, firul vizibil ce ține unită și solidară o organizație. Un lanț care astăzi este trainic sau nu în funcție de prezența unui ingredient esențial, fortificator pentru fiecare relație, legătură și za – încrederea.
Încrederea… firul (aparent invizibil) care în tot acest univers întortocheat, dominat de incertitudine și haos, a trasat cele mai drepte căi, cele mai sigure drumuri.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un prieview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.