Gaina care naste pui vii si leadershipul!
Creierul de soparla
Vinovat pentru toate barierele care ne blocheaza proiectele; pentru zilele in care preferam sa fac orice altceva in loc sa dam ACEL telefon purtator de o miza importanta; pentru protestele vehemente ale sistemului nostru de auto-aparare atunci cand incercam sa il scoatem din zona de confort. Seth Godin indica drept principal vinovat “creierul de soparla”, acea parte a creierului uman responsabila cu frica. Mai mult decat atat, el este motivul pentru care ne auto-sabotam succesul, pentru ca este mai usor de suportat perspectiva de a gresi cand ne aflam la un nivel de supravietuire, decat sa urcam sus si sa riscam sa cadem de acolo.
Si introvertii pot fi sefi!
Francesca Gino, profesor asociat la Harvard Business School, vorbeste despre avantajele nestiute ale sefilor tacuti, descoperite in urma studiului comparat al extrovertilor vs. introverti. Unul dintre criteriile de diferentiere: experimentul de analizare a modului de impaturire a unui tricou! Urmeaza avantajele managerilor scunzi vs. cei inalti si abilitatile liderilor cu voce subtire vs. ale celor cu voce baritonala. Alte sugestii?
Oamenii au incredere in… mincinosi?!
Michael I. Norton, profesor asociat la Harvard Business School, vorbeste despre subtilele instrumente de manipulare pe care managerii le pot folosi in dialogul cu oamenii din echipa lor. Drept argument stau nu talentele oratorice demonstrate de la Cezar incoace ci un studiu realizat la nivelul anului 2010, care a analizat discursurile marilor oratori contemporani, gen Hillary Clinton. Acesta arata cat de usor ne lasam influentati de remarce pe care altfel cu totii le consideram stupide, precum: “Ma bucur ca imi pui aceasta intrebare!”