Game of Thrones: 3 lecţii despre manipulare pe care le-am învăţat de la un personaj memorabil din serial
În fapt, fiecare vorbă a sa e cu talc, iar consecinţele faptelor sale sunt bine puse la punct. Ca privitor, o dată ai impresia că e sincer, însă câteva episoade mai încolo îţi dai seama că te-ai înșelat amarnic şi că nu i-ai descifrat intenţiile.
Un astfel de om, care jonglează cu vieţile oamenilor pentru propriul interes, reflectă o societate patriarhală, unde democraţia e aproape inexistentă. Aici, dreptatea se face cu sabia, iar cel care deţine informaţii poate să manipuleze adevărul după bunul plac, fără să suporte consecințele.
Personajul este complex, întunecat şi malefic, dar la prima vedere pare exact pe dos. Şi acest lucru i se datorează lui Aidan Gillen, actorul care îl interpretează magistral pe Petyr Baelish.
Cei care nu au urmărit deloc serialul trebuie să ţină minte un singur lucru: a fost nevoie de şapte sezoane că să se afle că el este "maestrul păpuşar" şi că i-a jucat pe mulţi pe degete. În plus, din cauza lui s-au iscat multe conflicte majore din serial.
Da, au existat indicii care ne-au dat de înţeles că ceea ce face e necurat, iar unele fapte au fost crude de-a dreptul, însă abia acum s-au validat adevăratele sale intenţii.
V-am făcut o scurtă descriere a personajului, așa că e cazul să vă înşir cele trei lucruri esenţiale pe care le-am învăţat despre manipulare urmărindu-l pe Petyr Baelish în Game of Thrones.
#1: Să nu crezi că cineva te manipulează pentru binele tău. Niciodată nu se va întâmpla asta. Chiar dacă poate părea dezinteresată la început sau îşi ascunde bine intenţiile, întotdeauna şi persoana respectivă are ceva de câştigat (de obicei mai mult decât lasă să se vadă)
O persoană manipulatoare va acţiona în aşa fel încât să îi fie ei bine. Ca să ne înţelegem, nu va face ceva pentru a-ți fie ŢIE bine, nu tu eşti focusul. Deci chiar dacă îţi poate lăsa impresia că are grijă de tine sau că planul lui e în favoarea ta, există mari şanse să te înşeli amarnic.
În Game of Thrones, Peter Baelish a susţinut că a fost îndrăgostit toată viaţă de Catelyn Stark. În fapt, a mărturisit acest lucru în faţa surorii acesteia, Lysa Arryn, exact înainte să o arunce în gol şi să o omoare. În primele sezoane a dat de înţeles că a vrut cu orice preţ să îi câştige inima lui Catelyn, însă ea a nu l-a ales pe el. În schimb, s-a orientat către un om bun, cu moralitate. Ulterior, după moartea ei, Petyr Baelish a părut că îşi proiectează afecţiunea asupra fiicei acesteia, Sansa.
Numai că le-a trădat pe ambele într-un mod groaznic: a plănuit moartea fiului lui Catelyn (dar a eşuat) şi a convins-o pe Sansa să se mărite cu un violator înrudit cu cei care i-au omorât fratele şi mama. În plus, voia să o folosească pe aceasta din urmă ca să ajungă să controleze Winterfell.
Motivul? Singurul lucru pe care şi-l dorea cu adevărat era puterea. Nimic, nici măcar sentimentele declarate pentru aceste femei nu i-au stat în cale.
Până la urmă, dacă stau să mă gândesc, este trist că acest personaj nu a aflat ce înseamnă să iubeşti şi să fii iubit cu adevărat, însă a fost strict alegerea sa: a preferat să alerge după putere, să fie omul din umbră, să facă mişculaţii pentru a urca pe scara ierarhică decât să se înconjoare de oameni care ar fi putut ţine la el cu adevărat.
#2: Minciuna e sora bună cu manipularea
Pentru persoanele manipulatoare, minciuna e la ordinea zilei. Însă mai e un aspect interesant: astfel de oameni au “talentul” de a prezenta neadevărurile atât de convingător încât ai tendinţa să îi crezi. Asta în ciuda faptului că faptele şi vorbele lor au consecinţe dezastruoase; dacă îi asculţi, ai impresia că e normal să se întâmple exact aşa cum spun ei.
Ce a făcut Petyr Baelish în Game of Thrones? Ei bine, a spus atât de multe minciuni încât nu încap într-un singur articol. Avea un motiv ascuns pentru orice spunea şi făcea. Aşa că o să menţionez doar faptele abominabile trecute în revistă în ultimul episod din sezonul şapte (pe unele le ştiam, pe altele le bănuiam):
– Profitând de dragostea pe care i-o purta Lysa, sora lui Catelyn, Petyr i-a dat otravă şi a convins-o să îl omoare pe soțul ei, Jon Arryn (lordul din Vale);
– Apoi, cei doi le-au spus lui Catelyn și soțului ei, Ned Stark, că cei din Casa Lannister l-au otrăvit pe Jon, lucru ce a provocat animozităţi între aceste familii, care s-au amplificat şi s-au transformat int-un război de amploare;
– Petyr l-a trădat pe Ned Stark, căci a jucat un rol important în evenimentele care au dus la executarea lui;
– De asemenea, el i-a spus lui Catelyn că pumnalul folosit la tentativa de asasinat asupra fiului ei, Bran, aparţinea familiei Lannister, când de fapt arma era a lui, iar criminalul a fost angajat tot de el;
– Petyr a omorât-o pe Lysa după ce s-a căsătorit cu ea: a aruncat-o în gol, prin Poarta Lunii, pentru a deveni lordul din Vale. De asemenea, a profitat de doi orfani, de fiul Lysei și de nepoata ei, Sansa.
Însă ce mi se pare cu adevărat crud este faptul că el a făcut toate aceste lucruri abominabile fără să dea semne de remuşcări. Nici măcar o secundă. Şi-a pus în cap să dobândească cât mai multă putere, iar victimele colaterale nu au contat deloc. Îi privea pe toţi că pe nişte pioni. În fapt, el a mărturisit la un moment dat că nu îi prieşte pacea şi că războiul, prin haosul pe care îl produce, reprezintă ocazia perfectă pentru el, căci doar așa poate avansa.
#3: Tipologia personajului există şi azi, în viaţa de zi cu zi
Petyr Baelish reprezintă tipologia omului care îşi vede propriul interes, joacă murdar şi nu îi pasă decât să îi fie lui bine. Dacă pare că are intenţii bune, acestea sunt doar de faţadă. Zâmbeşte în faţa lumii şi susţine că minciunile lui sunt adevăruri. Este omul dn umbră, care se foloseşte de oameni pentru a avansa. Face planuri mârşave şi nu îi pasă de victimele colaterale.
Vă sună cumva cunoscut? Da, astfel de persoane nu sunt doar personaje de ficţiune, ci există şi în realitate (astfel de oameni se află la conducerea unor naţiuni).
Din fericire, Game of Thrones ne oferă şi o lecţie despre ce trebuie să se întâmple ca astfel de oameni să fie înlăturaţi de la putere.
Petyr Baelish simbolizează modelul patriarhal al lumii şi devine cel mai elocvent exemplu al inegalităţii între sexe. Venit dintr-o familie nu prea înstărită, a avut parte de prima sa lovitură dura atunci când l-a provocat pe Brandon Stark la duel pentru mâna Catalynei şi a pierdut. Aceasta s-a rugat de învingător să îi cruţe viaţa pierzătorului, care a fost alungat din ţinut. Brandon a murit ulterior într-un război, astfel că ea s-a măritat cu fratele lui, Ned, pentru ca alianţa dintre Case să se păstreze. Deci nici de această dată nu l-a ales pe Baelish drept partener de viaţă.
Aşa că Petyr a simţit înfrângerea că o emasculare şi a început să îşi croiască accesul către vârful ierarhiei prin uneltiri. Mai întâi, s-a dat bine pe lângă Lysa, profitând de afecţiunea ei pentru el, apoi şi-a creat o reţea de bordeluri prin intermediul căreia şantaja oamenii sus-puşi şi afla diverse secrete.
În fapt, în cele şapte sezoane din Game of Thrones, el a demonstrat că, în viziunea sa, femeile sunt fiinţe slabe, ce pot fi uşor manipulate. Le-a folosit pentru propriul interes şi pentru a câştiga putere. Nu i-a păsat deloc de ele, dovadă modul oribil în care a omorât-o pe Lysa, aruncând-o în gol după ce s-a însurat cu ea, pentru a pune mâna pe Vale.
Să nu uităm că el a fost omul din umbră care a generat conflictul principal (războiul) al serialului, după ce a jucat un rol important în uciderea lui Ned Stark. Apoi, prin toate uneltirile a reuşit să pună paie pe foc, să alimenteze conflictele şi să întoarcă o Casă împotriva alteia.
Dar să revenim la atitudinea lui faţă de femei. Poate că cea mai grăitoare relaţie în acest sens este cea cu Sansa Stark, fiica lui Catelyn. A profitat de un moment în care ea era vulnerabilă, pentru că era prizonieră unei familii rivale, şi a convins-o că el este omul în care trebuie să aibă încredere. Ba mai mult, s-a impus în faţă ei ca un salvator, iar apoi i-a dictat şi influenţat acţiunile.
În momentul în care cineva i-a ameninţat poziţia (mai exact, sora ei mai mică, Arya), a încercat să o îndepărteze pe Sansa de aceasta şi să distorsioneze adevărul despre ea.
Ideea este că în societăţile patriarhale, femeile sunt încurajate să se lupte între ele pentru a obţine fărâmă de putere lăsată în urmă de bărbaţi. Iar după ce se războiesc unele cu altele, sunt criticate că dau dovadă de lipsa de solidaritate.
Planul lui Baelish părea perfect. Numai că s-a pus cu cine nu trebuie, căci Sansa şi Arya nu sunt două femei obişnuite. Colaborând, cele două au reuşit să îl reducă la tăcere pentru totdeauna pe cel mai mare manipulator din Westeros. Adică l-au bătut la propriul joc prin simplul fapt că au fost unite.
Ce învăţătură tragem de aici? Ca şi Baelish, societatea patriarhală se bazează pe planuri făcute în spatele uşilor închise de către niște oameni meschini și pe jocuri de putere. În plus, femeile sunt încurajate să se urască una pe alta.
Însă aşa cum ne-au demonstrat Sansa şi Arya, odată ce colaborăm pentru un țel comun şi refuzăm să jucăm cum ni se cântă, până la urmă putem învinge sistemul. În plus, împreună putem face lucruri măreţe.
Iar fix în această direcţie pare că se îndreaptă societatea din Game of Thrones: către democraţie, colaborare, justiţie, dreptate şi adevăr. Nu de alta, dar doar aşa poţi pune capăt războaielor şi planurilor mârşave.