Globactualizarea
Globactualizarea intervine acolo unde 1,5 miliarde de oameni deplang in direct tragedia casei regale britanice.
Globalizare mai poate insemna ca cel mai bun jucator de golf al lumii este actualmente un negru, ca cel mai bun rapper al lumii este un alb, in timp ce Germania se opune razboiului!
Globactualizarea ar interveni acolo unde pot sa zambesc, citind toate acestea (intr-o primavara emisferic-globala), in creierii muntilor, de pe Internet.
Traim, bunaoara, intr-o lume interconexa, in care avem toate sansele ca vreuna dintre caprele vecinului sa fie de fapt – iac, sau in care oualor incondeiate din Bucovina sa li se intample, mai nou, sa fie de strut (autohton la un pret aferent)… Globactualizarea inseamna, insa, si revolutii in direct, atentate in direct, razboaie si razbunari in direct, dar mai ales ca toate acestea pot influenta istorii, destine, cariere. Intr-o lume in care exista un roman care a privit (deja demult) Pamantul din spatiul cosmic, in care avem tricolorul infipt la pol si ne tinem pumnii sa-l vedem fluturand si pe Everest, n-avem voie sa nu ne consideram posibil-globali si, prin urmare, sa nu avem inteligenta de a ne construi o cariera pe masura. Totul e (am mai zis) sa ne folosim cu abilitate resursele si sa le transformam in capital. Deocamdata – putem sa comitem chiar stangacii. Dar nu ne putem permite sa irosim chiar asa avantajele mainilor intinse. Intr-o lume a proiectelor majore, a redefinirii clare a istoriei civilizatiei, interdependentele ne interzic un "prin noi insine" sovin. Iar asta se aplica de la nivel individual la nivel global. Sau invers… Totul e sa fim pe faza. Adica in actualitate. Sa gandim global si actual. Sa ne intrebam daca nu cumva tot ce-i scump e ieftin… dar ca, intru civilizatie, nu trebuie irosit. Mai ales acum, cand, sunt convins, ne aflam in zorii unei noi ere, poate inca tulburi, insa care ne avantajeaza pe toti: Era IT.
Imi mai zicea, candva, un amic: Globalizarea incepe odata cu marile imperii: romani, arabi, otomani, spanioli si portughezi, britanici, francezi, germani si (mai nou) americani – toti au incercat pe rand in istorie sa-si "globalizeze" propriile pareri (valori) intru civilizatie.
Nimic nou sub soare, nici astazi!
Am cazut apoi de acord ca incetul cu-ncetul, prin insusiri repetitive, prin evolutie tehnologica si prin – iata, din nou! – asimptotica armelor, "valorile" tind sa fie impuse inspre universal. Or, pentru omenire, universal inseamna, cel putin din punct de vedere practic, doar global: Satul Universal se transforma, actualmente, in Sat Global.