Mâine la fel de generoşi ca şi ieri
Când luau decizii rapide cu privire la cât de mult să împartă cu grupul, participanţii erau mai generoşi. Dacă aveau timp să gândească raţional, ofereau mai puţin. Când oamenii primesc o solicitare de genul: „Vrei să contribui la grup?”, primul impuls este să răspundă afirmativ, spune şi celebrul Daniel Kahneman, autorul cărţii Thinking, Fast and Slow, care analizează cele două sisteme cognitive şi rolul acestora în procesul decizional. Când se gândesc mai bine, oamenii încep să facă distincţii. Dacă ceilalţi nu contribuie, se consideră fraieriţi.
Cercetările sugerează că, departe de a avea o predispoziţie „înnăscută“ pentru a fi generoşi, răspunsurile „intuitive” sunt asociate cu ceea ce suntem deprinşi să facem prin interacţiuni repetate în viaţa reală. Există şi cazuri în care, primul impuls nu este şi cel mai „bun“.
Un număr mare de cercetări în psihologie, condus de Mahzarin Banaji, profesor de psihologie la Harvard, a demonstrat că oamenii au prejudecăţi de care nici măcar nu sunt conştienţi, făcându-i să urmeze inconştient stereotipii rasiale, deşi nu cred în ele. Dacă văd chipul unui alb, oamenii albi îi asociază instinctiv o apreciere pozitivă, dacă văd faţa unui afro-american, îi asociază automat o apreciere negativă. În astfel de cazuri, un răspuns cumpănit ar fi mai „bun“.
Samuel Bowles, directorul programului de ştiinţe comportamentale al Santa Fe Institute, confirmă şi el că, iniţial, atunci când oamenilor li se cere să facă exact ce cred ei că e corect, sunt predispuşi să spună „da”. În cazul în care sunt introduşi alţi factori în ecuaţie – cum ar fi o recompensă financiară sau o amendă -, oamenii uită ce au răspuns iniţial, începând să cântărească beneficiile şi costurile implicării lor, iar cei mai mulţi acţionează egoist.
Cercetarea ar putea avea implicaţii mai largi în construirea unor politici publice menite să stimuleze comportamentele sociale dorite, dar trebuie găsit dozajul corect între stimulente şi constrângeri, care să nu demobilizeze şi nici să nu diminueze angajamentul moral de a face ceea ce trebuie.
Articol preluat din Revista Cariere de decembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici