No, chiar ca-i fain!
Muncitori, sindicate si politicieni protesteaza si demonstreaza impotriva retragerii mai la Est a producatorului de telefonie mobila. I se reproseaza ca lasa fara slujba 2.300 de nemti, dar si ca pleaca dupa ce a "papat" subventiile acordate de landul german. In corul nemultumitilor, s-au auzit chiar referiri la calitatile sau, mai degraba, lipsa lor din portofoliul muncitorilor romani fata de omologii lor germani… La ora la care scriu, agentiile de presa vestesc boicotul telefoanelor Nokia, tot mai la moda printre nemti. Nu acelasi lucru s-a intamplat si in anii ’90, atunci cand compania si-a delocat o parte din operatiuni din Finlanda ca sa le instaleze in orasul german…
Cum se vad lucrurile de la noi? Frumos. Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume a facut in Ardeal o investitie de 60 de milioane de euro si in doua luni va incepe sa produca. Acum are 500 de romani angajati, dar intentioneaza sa mai creeze 3.500 de posturi. N-a venit cu mana goala, ci cu alte cateva companii furnizoare de produse si servicii conexe, care genereaza la randul lor alte locuri de munca. E drept ca actiunea se desfasoara in cadrul unui parc industrial si ca Nokia beneficiaza de toate facilitatile pe care o astfel de zona le ofera, dar asta inseamna business: sa valorifici oportunitati. Astazi, Romania ofera asemenea conditii. Maine, va fi Moldova sau Turcia, cine stie… Afacerea se face pentru profit, asistenta sociala aflandu-se in grija altor organisme, insa politicienii germani par sa fi uitat brusc acest lucru de bun simt intr-o economie de piata. Si-l amintesc doar cand se bucura de preturile mici ale produselor fabricate in China sau pe vapoare thailandeze. Sau si-l vor aminti atunci cand vor cumpara mobile Nokia mult mai ieftine, fabricate in Romania si nu la Bochum…
E fain ca am reusit sa atragem un producator de talia lui Nokia in tara. Rau e ca nu sunt mai multi si ca pe fluxul de stiri nu vin zilnic vesti despre irezistibilitatea economica a Romaniei careia i-a mai cedat cate un holding.