Nu este suficient să credeți că viața este prea scurtă pentru a lucra pentru un șef veșnic nemulțumit. Mai rău este că un șef rău vă poate scurta viața
Multe organizații minimizează legătura dintre aptitudinile umane ale managerilor și performanța generală a angajaților. Dar, cercetările au confirmat faptul că un manager este, în general, cel mai important factor în a determina un angajat să obțină cele mai bune performanțe ale unui om din echipa sa.
Oamenii lucrează cu plăcere dacă mediul de lucru este confortabil, există comunicare între angajați și manageri, regulile sunt corecte şi realiste. În organizaţiile care menţin norme stricte de inhibare a exprimării insatisfacţiei sunt frecvent întâlnite răspunsuri pasiv-agresive la experimentarea furiei: sabotaj, ascunderea informaţiei, ascunderea erorilor, întârzierea în îndeplinirea sarcinii la termenul limită stabilit etc. -Ryan şi Oestreich, 1998. (sursa: Experienţa emoţiilor la locul de muncă: frica şi furia – autor: Dr. Cătălina (Zaborilă) Dumitru)
Majoritatea studiilor subliniază faptul că, în companii angajaţii sunt nevoiţi să-și suprime emoțiile și opiniile la evenimentele care generează furie, mai ales atunci când sursa furiei este un șef. Jumătate dintre angajați și-au părăsit locul de muncă pentru a scăpa de un „manager rău”, potrivit unui sondaj Gallup din 2015, iar 41% dintre muncitorii americani spun că au fost "hărțuiți psihologic" la locul de muncă.
Un studiu realizat în România arată că nouă din zece angajaţi români sunt afectaţi de violenţa psihică la locul de muncă. Ei consideră că managerii lor îşi agresează psihic subalternii, motiv pentru care cei mai mulţi dintre salariaţi se simt umiliţi la locul de muncă, suprasolicitaţi sau confuzi cu privire la sarcinile pe care le au de îndeplinit.
Inteligența emoțională determină succesul unui lider mai mult decât inteligența sau expertiza sa
Emoțiile se răspândesc de la o persoană la alta din cauza unor trăsături ale interacțiunii umane.
Suntem construiți din punct de vedere biologic pentru a imita iar atunci când cineva se exteriorizează tindem să-i adoptăm și stările interne. Rezultatele unei cercetări a Societății Britanice de Psihologie, au arătat că, angajații șefilor cu trăsături narcisice și psihopatice au mai multe semne de depresie și au tendința de a se angaja în agresiuni și alte comportamente necooperante la locul de muncă. Cu alte cuvinte angajatul își imită șeful.
Cu mai bine de 15 ani în urmă, Daniel Goleman a dezvăluit în teoria sa că abilitățile sociale, respectiv "inteligența emoțională", determină succesul unui lider mai mult decât inteligența sau expertiza sa. (Daniel Goleman este psiholog, jurnalist, autor al celei mai bine vândute cărți despre inteligența emoțională).
Managerii buni nu gestionează proiecte, gestionează oamenii și obțin rezultate bune din partea lor. Cu toate acestea, majoritatea managerilor investesc în procese de management al performanței, dar ignoră importanța trăsăturii lor principale, aceea de a fi oameni.
Calomnia, ironia, sarcasmul, critica şi denigrarea sunt atacuri directe la integritatea morală a unei persoanei și determină pierderea încrederii în sine şi în ceilalţi. În mediul social persoana afectată devine deziluzionată, demotivată, fără aşteptări, fără chef de muncă, susceptibilă şi neîncrezătoare.
Numărătoare în gând şi exerciţii de respiraţie
Exisă trucuri pe care să le aplici și care psihologii spun că funcționează în situații de conflict cu șeful:
- Dacă simți că explodezi nu te grăbi să vorbești când ești nervos. Oprește-te o secundă. Când ești furios, tot ce vei reuși să alimentezi un conflict, pentru că nu-i așa, „șeful are întotdeauna dreptate”. În niciun caz nu vei stinge conflictul spunând tot ce ai pe suflet.
- Începe să numeri în gând, trage aer în piept, pentru a simţi cum te eliberezi de toată tensiunea din corp şi gândește-te cum s-au sfârșit alte momente de gen.
- Dacă ești furios găsește motive să te retragi dintr-o discuţie nocivă și ieși puțin la aer ca să te reculegi, vorbește cu cineva apropiat.
- Oricând ți se pare că lucrurile se tensionează, ai putea să relaxezi momentul cu o glumă, dezamorsând astfel o situație care tinde să explodeze.
Dincolo de trucuri, psihologii recomandă să cauți sursa problemelor şi când anume au început să apară. În niciun caz nu trebuie să treci cu vederea agresiunea verbală sau psihică la care ești supus dar căută o soluție amiabilă iar în ultimă instanță… un alt job. Nu este suficient să spui că viața este prea scurtă pentru a lucra pentru un șef veșnic nemulțumit. Mai rău este că un șef rău îți poate scurta viața. "Șefii răi vă pot mări riscul de accident vascular cerebral cu 33%", spune John Gaspari, expert în problemele angajaților la locul de muncă, într-un articol Forbes.