Pentru oamenii buni, valoarea contează mai mult decât succesul
Gala Premiilor Revistei CARIERE a devenit un reper al valorii și al autenticității profesionale și umane. Le mulțumesc colegilor mei că am vibrat la unison pentru această gală și că ne încăpățânăm să rămânem de partea mediei care descoperă și promovează valori autentice, că scriem constant și însuflețit despre industria binelui de care România are mare nevoie.
Ceea ce știam deja despre gală e că aduce în lumina reflectoarelor antreprenori, manageri, educatori, medici, promotori ai artei și culturii românești, adevărate protitipuri de inovatori sociali în domeniile în care activează.
Tehnologie și tradiție din toate colțurile țării
A fost o bucurie să căutăm, să descoperim și să scriem despre toți cei 24 de nominalizați, oameni animați de pasiune, voință, perseverență și dorința de a-și depăși limitele. Profesiniști în educație, sănătate, artă și meșteșuguri tradiționale, antreprenori și manageri de valoare, unicorni care propulsează România în clasamentele campionilor digitali europeni sau dintre cei care se străduiesc să construiască afaceri ce au la bază tradiții românești care rezistă în timp, reinventate în formule de o originalitate care cucerește publicul de pretutindeni.
O combinație de oameni care promovează tehnologia cea mai sofisticată a momentului alături de adevărați „Pastrători de comori” care confirmă încă o dată adevărul spuselor muzicianului Nicola Piovani (compozitorul coloanei sonore din „La vita e bella”): „Tradiția e ca o trambulină; cu cât te afunzi mai adânc, cu atât ai șansa unui salt mai spectaculos”.
Am adunat profesioniști din mai toate colțurile țării – Sibiu, Oradea, Maramureș, Cluj, Suceava, Botoșani, Râmnicu Vâlcea, Constanța și, evident, București, doar că de data aceasta Bucureștiul nu mai monopolizează excelența. Pe toți câștigătorii și, implicit, nominalizații galei îi unește capacitatea de a transforma obișnuitul în remarcabil pentru comunitățile în care trăiesc. Sunt oameni care nu muncesc pentru recunoaștere, premii, notorietate, cu atât mai puțin pentru celebritate.
Unii nici măcar nu au cont în rețelele sociale fiindcă nu au timp să se promoveze. Sau nici măcar nu le trece prin cap că ar putea să o facă. Sunt oameni care au încetat să se mai plângă de condițiile potrivnice în care trăiesc și au mutat accentul de pe victimizantul „de ce eu?!”, întrebându-se, retoric și revelator, „de ce nu eu?!”
Sunt oameni care merg împotriva curentului, cu un curaj și o tenacitate care îi ajută în cele din urmă să creeze un nou curent. Un fel de agenți ai schimbării, niște Greuceni care se iau la trântă cu balauri ori îmblânzesc alte fiare și entități sălbatice ori ignorante și nu se dau bătuți până nu rezolvă cauzele problemei. Și mai apoi nu se lasă până nu revoluționează sistemele deficitare care au generat respectivele nedreptăți. Sunt mai mult decât salvatori, sunt lideri – creativi, cu viziune, privire de ansamblu și multă pasiune.
„Pasiunea e oxigenul sufletului”, cum spunea Ionuț Budițteanu. Ceea ce îi motivează e de cele mai multe ori revolta împotriva nedreptăților pe care le văd dincolo de felul în care îi afectează la nivel personal. Dar ies repede din statutul de victimă fiindcă știu că asta nu duce la nimic constructiv și combat prin tot ceea ce fac „victimiada”, care a devenit un fel de sport național al văicărelii colective.
Un ecosistem uman care rezistă
Exemplul acestor lideri poate reforma din temelii sistemele pentru care lucrează – educație, sănătate, antreprenoriat, management, cultură. Sunt oameni curajoși, responsabili și le pasă de lumea în care trăiesc. Sunt parte dintr-un ecosistem uman care exclude egosistemul cu care suntem obișnuiți. Mulți dintre ei sunt idealiști care se încăpățânează să muncească aici, într-o Românie din care mulți oameni competenți aleg să plece. Iubesc România nu cu vorbe, ci cu fapte și dovezi de patriotism autentic, nu trâmbițat. Ei își depășesc cu mult statutul de salvatori, transformându-se în lideri autentici.
Cu excepția lui Ivan Patzaichin, nici unul dintre câștigători nu depășește statutul de persoană publică, unii dintre ei fiind mai cunoscuți în străinătate decât în țară datorită performanțelor lor profesionale. Majoritatea e formată din eroi anonimi care muncesc cu drag de profesia lor, cu responsabilitatea lucrului bine făcut și dus până la capăt. Cu conștiință civică, așa cum Ion Rațiu spunea memorabil: „Fă ceva pozitiv pentru țara ta, oricât de modest sau neînsemnat, dar fă-o în fiecare zi.”
I-am urmărit în fotografia de final, pe toți câștigătorii pe scenă, și am avut clar „firul roșu” al valorilor care au animat Galei Premiilor CARIERE 2018: fibră etică, discreție, eficiență, firesc, autenticitate, demnitate, conștiință profesională și civică, smerenie, patriotism inconterstabil. Oameni pe care cel mai bine îi definește valoarea, nu succesul. Oameni MARI. Oameni BUNI.
Foto articol: Daniel Tolea, paparatzi.ro