România este locul ideal să fii un Schimbă-Lume
Mai țineți minte poveștile cu Strâmbă-Lemne, Sfarmă-Piatră, Statu-Palmă-Barbă-Cot? Ajutoarele lui Harap Alb din cel mai popular basm de leadership al românilor. Nici nu avem prea multe…
Dar cum ar fi să li se alăture și un Schimbă-Lume, cel care îndreaptă tot ce strică Strâmbă-Lume?
Dacă am rescrie ”Harap Alb” la vremurile din ziua de azi, despre cum funcționează societatea civilă, inovatorii sociali ar trebui să fie personajele care netezesc asperitățile și înlătură obstacolele. Niște idealiști incurabili, la prima vedere, altfel vizionari care își trăiesc viața mai presus de binele lor personal.
Schimbă-Lume, așa cum îi numește comunitatea Ashoka, sunt oameni originali, cu un extraordinar simț de explorator, sunt eficienți, nu se plâng, ci doar acționează, adună în jurul lor alții ca ei și se îndrăgostesc de problemă, nu de soluție.
Sunt oameni care merg împotriva curentului, cu un curaj și o tenacitate care îi ajută în cele din urmă să creeze un nou curent. Un fel de agenți ai schimbării, niște Greuceni care se iau la trântă cu balauri ori îmblânzesc alte fiare și entități sălbatice și nu se dau bătuți până nu rezolvă cauzele problemei. Și mai apoi nu se lasă până nu revoluționează sistemele deficitare care au generat respectivele nedreptăți.
Sunt mai mult decât salvatori, sunt lideri – creativi, cu viziune, privire de ansamblu și gândire sistemică, dar mai ales empatici fiindcă ei înșiși sunt încercați de viață. Ceea ce îi motivează e de cele mai multe ori revolta împotriva nedreptăților pe care le văd dincolo de felul în care îi afectează la nivel personal. Dar ies repede din statutul de victimă fiindcă știu că asta nu duce la nimic constructiv și combat prin tot ceea ce fac „victimiada”, care a devenit un fel de sport național al văicărelii colective.
Vă invităm la o dezbatere cu acești Schimbă-Lume – unii sunt antreprenori sociali, alții ONG-iști, alții pur și simplu oameni cu fibră etică și simț civic, care s-au pus pe treabă și au făcut bine fără a avea neapărat o organizație în spate. Ei construiesc o industrie a binelui de care e mare nevoie peste tot în lume și fără de care orice progres economic se poate întoarce împotriva umanității.
Articol preluat din Revista CARIERE, nr.253/decembrie 2018. Pentru detalii legate de abonare, click AICI.