Schimbare prin întoarcerea la natură
Astăzi se pare că ecologistul francez locuieşte alături de alţi activişti şi cercetători preocupaţi de „economia descreşterii” într-un sătuc uitat de lume la graniţa cu Spania, în comuna Cerbère. Centrul său de descreştere alternativă, Can Decreix – un proiect aflat în plină desfăşurare –, este susţinut de vizitatori din întreaga lume care îi trec pragul. Casa este deschisă pentru toţi cei care doresc să se angajeze teoretic şi practic în mişcarea de descreştere economică şi vor să trăiască sustenabil în cadrul unei comunităţi. Can Decreix este ca un fel de laborator în care se experimentează toate posibilităţile unei vieţi mai simple. La prima vedere, fenomenul pare să reprezinte o simplificare voluntară a vieţii individuale, care are ca scop îmbunătăţirea calităţii generale a vieţii tuturor şi intenţia de a genera mai mult spaţiu pentru dezvoltarea personală şi artistică. O încercare de a micşora amprenta umană asupra mediului prin reducerea consumului şi cheltuirea cât mai puţinor resurse.
Locuitorii din Can Decreix şi alţii ca ei dezvoltă un stil de viaţă alternativ, care combină studiul academic şi activismul politic sub acelaşi acoperiş. Militanţii descreşterii organizează dezbateri ştiinţifice şi politice şi organizează în mod regulat conferinţe şi întâlniri internaţionale. Cu toate acestea, simplitatea voluntară care mă farmecă pe mine nu e un scop în sine pentru activiştii decreşterii. Ei caută să dezvolte tehnologii simple, care să permită economisirea resurselor cu scopul de a spori credibilitatea şi popularitatea alternativelor la supraabundenţă.
Sigur, veţi spune că reducerea cantităţilor fizice care se produc şi a resurselor folosite îi privesc mai ales pe cei din ţările dezvoltate industrial care, în decursul istoriei, au contribuit într-o mai mare măsură la atingerea standardelor de consum la care a ajuns civilizaţia actuală. Dar trebuie să ştiţi că şi la noi am descoperit interes pentru idealurile sociale alternative şi un mod de viaţă durabil în cadrul oferit de permacultură – un concept despre care am aflat de relativ puţin timp, dar care are deja suficient de mulţi adepţi, încât să merite să vi-l prezint şi dumneavoastră în cover story-ul din acest număr.
Articol preluat din Revista Cariere de aprilie. Pentru detalii legate de abonare, click aici