Sfaturile lui Steve Jobs despre cum să îți învingi teama de eșec
Teama de eșec se reflectă, cel mai bine, în viața profesională. Indiferent de funcția ocupată, în momentul în care suntem puși în fața unei decizii, nivelul de confort scade. Ieșirea din zona de confort are efecte puternice asupra celor care nu dețin funcții de conducere. Deciziile vin greu, cu o doză mare de neîncredere și sunt apăsate de spectrul unei posibile nemulțumiri a șefului. Pe scurt, vorbim despre teama de eșec în ochii superiorului, o teamă care ne poate scădea randamentul la birou și ne poate afecta inclusiv viața socială. De cealaltă parte, managerii de top trec și ei prin frământări interioare atunci când trebuie să ia o decizie, mai ales una care are potențialul să afecteze întreg colectivul. Teama de a nu destabiliza compania printr-o singură „“mișcare managerială” îi face să fie expuși unor ”conflicte emoționale” ce pot duce la pierderea lucidității în momente cheie.
CITEȘTE ȘI: Omul de 91 miliarde de dolari: Jeff Bezos, şeful Amazon, a devenit cel mai bogat om al planetei
Cum ne putem învinge teama? Unul dintre cei mai buni manageri din istorie, Steve Jobs, explica, într-una din cugetările sale celebre, de ce nu a avut rețineri în a lua decizii. „“Gândul că voi muri în curând este cel mai important instrument care mă ajută să iau marile decizii în viață. Pentru că aproape totul – toate așteptările din afară, toata mândria, toată frica de a te face de rușine sau teama de eșec – toate acestea pălesc în fața morții, făcând loc doar lucrurilor cu adevărat importante. Gândul că vei muri este cel mai bun mod de a evita capcana de a crede că ai ceva de pierdut. Deja ești gol. Nu există niciun motiv pentru a nu îți urma inima”, spunea Steve Jobs. Vorbele fondatorului Apple ne arată încă o dată de ce nu trebuie să avem rețineri atunci când suntem puși în situații limită. Practic, singura certitudine din viață este moartea. În rest, imprevizibilul își face loc cu brio în destinul nostru, fie că vorbim despre planul personal sau despre cel profesional.
CITEȘTE ȘI: MBA finalizat cu lansarea afacerii
Luare unei decizii va stârni, automat, nemulțumiri. Niciodată nu vom putea să îi mulțumim pe toți, însă trebuie să găsim soluțiile care să nu provoace prea multe ”convulsii emoționale” în cadrul colectivului.
Herbert Harris, fost congresman al SUA, spunea în cartea “Cele 12 legi universal ale succesului” că teama de eșec împiedică evoluția individului din toate punctele de vedere. “Teama de eşec te împiedică să încerci. Aceasta se manifestă de obicei prin obiceiul de a amâna. În felul acesta, tu poţi vorbi la nesfârşit despre viaţa mai bună pe care ţi-o doreşti şi despre schimbările pe care te gândeşti să le faci, fără ca totuşi să mişti un deget pentru a realiza acele schimbări. Este fie prea târziu, fie prea devreme, fie pur şi simplu nu este timpul potrivit ca să acţionezi”, e de părere Herbert Harris.
CITEȘTE ȘI: Portretul celui mai bogat om din Europa: e discret, modest și mănâncă alături de angajați la cantină
În concluzie, evoluția și dezvoltarea profesională și psihică înseamnă curaj. Iar curajul îl dobândim dacă reușim să ne eliberăm de sentimentul de teamă în raport cu percepțiile celor din jurul nostru.