Un raport global despre fericire
Ţările mai fericite sunt, cum era previzibil, ţările mai bogate (Danemarca e pe locul 1, România pe locul 80). Dar mai important pentru gradul de fericire decât veniturile sunt factorii sociali, cum ar fi susţinerea socială, lipsa corupţiei şi libertatea personală.
Cele mai fericite ţări din lume sunt cele din Europa de Nord (Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Olanda). Acolo scorul mediu de viaţă a fost evaluat la 7,6 pe o scară de la 0 la 10. Cel mai puţin fericite sunt ţările sărace din Africa Sub-Sahariană (Togo, Benin, Republica Central Africană, Sierra Leone), cu o medie a scorului de viaţă de aproximativ 3,4. Surprinzător este că nu doar bogăţia îi face pe oameni fericiţi. Pentru a ne explica diferenţele între ţările aflate mai sus sau mai jos în clasament este nevoie să introducem în ecuaţie şi alte elemente, precum libertatea politică, puterea reţelelor sociale şi absenţa corupţiei, care împreună, sunt mai importante decât veniturile pentru a defini bunăstarea unei ţări. Pentru a defini starea de bine (Well-being) la nivel individual, o bună sănătate mintală şi fizică, prezenţa unei persoane pe care poţi conta oricând, siguranţa locului de muncă şi stabilitatea familiei sunt cruciale. Sănătatea mintală este cel mai important factor care afectează fericirea în toate ţările şi cu toate acestea, doar un sfert dintre bolnavii psihic beneficiază de tratament în ţările avansate, iar şi mai puţini în ţările sărace. În ţările avansate, femeile sunt mai fericite decât bărbaţii, în timp ce în ţările mai sărace lucrurile sunt uşor amestecate; în orice caz, gradul de fericire este cel mai scăzut la cei cu vârsta de mijloc. La locul de muncă, siguranţa jobului şi relaţiile de bună înţelegere oferă mai multă satisfacţie decât salariul mare şi programul flexibil. Faptul că se comportă bine, îi face pe oameni să fie mai fericiţi. În sfârşit, şomajul provoacă la fel de multă nefericire ca perioada de doliu sau de separare prin divorţ.
Chiar dacă nivelul de trai a crescut în timp, s-a constatat că nivelul de fericire a crescut în unele ţări şi în altele nu (de exemplu, nu şi în SUA). În medie, lumea a devenit un pic mai fericită în ultimii 30 de ani (de 0,14 ori faţă de standard). Având toate aceste informaţii la dispoziţie, ni s-a părut firesc să explorăm modalităţile prin care şi românii pot fi ajutaţi să înflorească şi am dedicat dosarul lunii aprilie unei chestiuni de importanţă majoră, cum este echilibrul dintre muncă şi viaţa personală.