Educația financiară pentru copii. Cum să crești un adult responsabil, generos și cu spirit antreprenorial
Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay
Ne dorim să le insuflăm copiilor valori care să îi ajute și mai tâziu în viața de adult. Una dintre ele este economisirea, iar cel mai bun exemplu în acest sens îl vor da chiar părinții. Un copil care va ajunge să conștientizeze că nu are neapărat nevoie de un anumit lucru, pentru că altfel ajunge mult mai greu la jucăria pe care și-o dorește foarte mult, va pune mai ușor bani deoparte pentru dorința sa.
Consecvența, răbdarea și urmărirea unui obiectiv merg mână în mână cu economisirea. Iar un copil care știe să economisească, chiar și puțin, va ști mai departe, în viața de adult, cum să negocieze un salariu, cum să își prioritizeze cheltuielile și să fie mai puțin stresat când vine vorba despre bani. Despre cum să îi învățăm pe cei mici să economisească, dar și de ce este bine să își descopere de mici aptitudinile de antreprenori am discutat cu Roxana Bucur, planificator și consultant financiar.
Puterea exemplului în economisire
Părinții ar trebui să fie atenți și la cum se raportează la bani! Copiii vor învăța mai degrabă de la ei, decât de la alte persoane cum să acționeze când vine vorba despre partea financiară, pentru că și aici afectivitatea joacă un rol important. Iar economisirea ține de educația financiară pe care părinții i-o insuflă copilului. Astfel, părinții trebuie să fie atenți la modul în care le transmit o lecție, susține Roxana Bucur. „Dacă doar îi vei spune, lecția este zero pentru un copil mic care are nevoie de caracter concret, practic –intuitiv. Copilul mic învață dacă vede, dacă face și el. Gândirea sa nu este dezvoltată, nu poate procesa informația care are caracter abstract și atunci are nevoie de concret: să vadă el și să facă el”. Un părinte care economisește lunar și care va spune clar de ce a renunțat să își mai cumpere o rochie sau să iasă în oraș cu prietenii pentru a merge în excursie sau pentru a-și cumpăra o nouă mașină, va putea convinge mai ușor copilul.
Pentru a-i putea convinge să adopte economisirea, este nevoie să le susținem dorințele, nu cu bani, ci ajutându-i, învățându-i cum să îi pună deoparte pentru visele lor. Copiii vor economisi mai ușor pentru dorințe. Consultantul financiar ne-a vorbit despre ce ar trebui să facă părinții pentru a începe procesul prin care cel mic va deprinde capacitatea de a economisi: „O dorință mare pe care o are copilul reprezintă momentul propice începerii dezvoltării acestei deprinderi. Putem ca părinți să săpăm în copil și să aflăm dorința cea mare și în baza ei să facem planul pentru a o realiza”.
Nu trebuie să băgați copiii în cheltuielile zilnice sau lunare de necesitate ale familiei, de acestea trebuie să se ocupe părinții, pentru a nu le transfera din problemele familiei.
Părinții trebuie să încurajeze economisirea
După ce l-am convins să pună bani deoparte, urmează, susține Roxana Bucur, încurajarea. Un copil care va reuși să pună cât de puțin în pușculiță pentru dorințele sale capătă obișnuița de a-și economisi din banii pentru jucării, pentru ceva mai mare, mai important, fie că înseamnă o bicicletă sau o excursie pe care și-o dorește. “Este necesar să încurajăm copilul, să îl lăudăm și astfel nu se va îndepărta de zona de economisire. Dar, dacă suntem acei părinți autoritari care îi spunem copilului doar ce să facă și nu îi explicăm și de ce să facă, atunci copilul va face doar <<de gura părintelui>>, iar când va pleca de acasă va risipi cât de mult va putea, chiar mai mult decât venitul său. De aceea, vorbim despre educație în zona financiară, nu doar despre informații sau discuții cu copilul despre bani”.
Dacă va ajunge să strângă bani la pușculiță pentru dorințele sale, copilul se va simți mai încrezător, pentru că își va da seama că a reușit să își îndeplinească dorința respectivă. Atunci va fi pregătit să ducă la bun sfârșit și alte dorințe, nu doar pe cele din punct de vedere financiar și va ajunge să fie, mai târziu un adult împlinit, realizat.
Consultantul financiar ne-a adus aminte cuvintele lui Henry Ford: “Dacă crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri” și ne-a explicat de ce au importanță aceste cuvinte pentru cei mici: “Dacă vezi că reușești, vei porni cu această premisă în viață și vei dobândi succesul. Dacă ai reușit în trecut, nu te mai întrebi dacă vei reuși și de această dată, pentru că reusita este firească. Dubiul apare dacă s-a produs un eșec sau nu s-au simțit încă emoțiile pozitive în raport cu acea activitate/comportament”.
Economisirea și joaca de-a antreprenorul
De cele mai multe ori, un adult econom a fost un copil econom. El a deprins ecomisirea în copilărie, și-a consolidat cunoștințele, deprinderile, și apoi le-a păstrat pe tot parcursul vieții. Astfel, când va ajunge adult, economisirea nu i se va părea un chin, ci va ajunge să pună cu ușurință bani deoparte pentru proiecte mari.
Dar ce se întâmplă cu cei mici, dacă părinții merg mai departe cu economisirea și încearcă să îi învețe și să investească? Roxana Bucur susține că este important ca cei mici să deprindă și acest obicei, pentru că este primul care îi va ajuta să ajungă la desăvărșirea financiară. Economisirea presupune capacitatea de a aștepta recompensă, pe când învestițiile presupun capacitatea de a găsi soluții, de a fi dinamic și tenace pentru a ajunge la suma aceea, și aici vorbim despre o sumă mult mai mare de bani.
Tot investițiile, ne explică consultantul finaciar, îi vor ajuta pe copii să știe cum să își negocieze mai bine salariul, mai târziu, pentru că prin lecția de investiții vor afla cât valorează munca lor și se vor autoevalua corect. Aceștia vor ajunge să fie și mai productivi față de alți angajați, pentru că știu să dea valoare timpului implicat în muncă.
Cu ajutorul educației financiare, copiii învață să facă alegeri potrivite
Educația financiară este și despre alegerea variantelor potrivite, iar părinții și profesorii sunt responsabili să le ofere variante, iar copiii trebuie lăsați să facă alegeri. Este important ca cel mic să știe toate variantele, ce presupun aceste variante, consecințele și apoi să aibă libertatea de a alege. „Nu toți copiii vor ajunge antreprenori, chiar dacă tuturor li se va insufla această direcție. Dar, chiar dacă nu vor ajunge antreprenori, și angajații au nevoie să își valorifice ideile, să fie de folos cu soluțiile lor la dezvoltarea, inovarea companiei unde lucrează. (…) Indiferent de rolul pe care îl au în viață, educația financiară îi va ajuta să salveze bani, să îi investească și să își realizeze obiectivele personale. Lucrând la realizarea obiectivelor personale, vor deprinde abilitățile, informațiile necesare realizării obiectivelor profesionale”, este de părere consultantul financiar.
Copiii învață să doneze mult mai greu
Într-o lume în continuă mișcare, grăbită, și care își urmărește propriile interese, un copil care va ști să dea mai departe din ceea ce are nu va ajunge un adult egoist, ci va învăța că economisirea este și pentru ceilalți, pentru colectivitate, societate, nu doar pentru propriile dorințe.
Roxana Bucur ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a-l determina pe copil să doneze din lucrurile sale sau să pună bani deoparte și pentru copiii mai puțin norocoși. Începem întâi cu antrenamenul pentru economisire, deoarece cei mici sunt egoiști, iar actele de filantropie trebuie să apară un pic mai tîrziu, când egocentrismul dispare și le putem spune de ce este important și bine să împarți cu ceilalți. „Vedem copii care se joacă cu jucaria lor și nu vor să o împartă. În această etapă îi putem învăța să se joace frumos, respectiv să nu strice jucăria, să o îngrijească punând-o la locul cu jucării, iar mai tarziu ei vor ajunge să o împartă cu ceilalți copii. Așa este și cu economisirea. Ne ajutăm de treptele evoluției umane, a psihicului, și îi ajutăm să învețe să economisească pentru ei, pentru a-și cumpara păpușa aceea mare/camionul acela mare, iar apoi să economisească și pentru a-i ajuta pe alți copii ai căror părinți nu își permit să le ofere o jucărie”.
Indiferent de dorința copilului, părinții trebuie să conștientizeze beneficiile pe care le aduce economisirea în viața micuțului și apoi a adultului de mai târziu. Libertatea de a alege pentru ce economisește îl va face pe cel mic să fie răbdător și să prețuiască apoi acea dorință împlinită. Iar un copil care ajunge singur să își îndeplinească o mică dorință trage concluzia că poate reuși tot ceea ce își propune, prin învățare. Copilul care astăzi se uită cu speranțe la pușculiță va deveni adultul care știe că de el depinde stabilitatea lui financiară.