Educaţia se transformă, fie că suntem sau nu pregătiţi
Cei “100 pentru educaţie”, adică audienţa evenimentului TEDxCaleaVictorieiED, au primit cu căldură şi deschidere idei ce merită să fie împărtăşite, ce schimbă mentalităţi, atitudini şi mobilizează către acţiune în starea ei pură – activismul. Evenimentul a oferit inspiraţie, motivaţie, conexiuni care fac lucrurile să se întample şi un cadru de conversaţie cu sens, despre educaţie şi nu numai. A fost încă o ocazie de a reprezenta și valorifica acea comunitate de oameni care împărtăşesc idei şi pasiuni educative similare.
De ce un eveniment TEDx educațional? Organizatorii declarau înainte de deschiderea oficială: “Vrem să arătăm că se întâmplă lucruri de bine în educație, învățare și inovare în România, ce au potențial să transforme părerea oamenilor despre educație. Ideile bune merită să fie împărtășite și pot avea un efect catalizator de transformare. Ştim că eforturile oamenilor motivați pot produce schimbarea în educație din România“. Mai mult: “Prin acest eveniment ne dorim să contribuim activ la susţinerea unei platforme educaționale, din care oamenii să își procure inspirație și motivație pentru activități noi, de impact, realizate în reţea.” spunea Vlad Dumitrescu, organizator de eveniment.
Andrei Popescu, Coordonator în cadrul ANPCDEFP a subliniat, la rândul lui: “Evenimentul înseamnă Transformare, Educație și… Dă mai departe. 15 lecții despre viață şi educaţie, care arată că educația este şi despre sistem, dar în primul rând despre oameni. Că a învăța este și despre ce ai în cap, dar mai ales despre ce ai în suflet și ce faci cu informaţia în viața de zi cu zi. 15 discursuri s-au împletit cu povestea a 100 de oameni care au avut ocazia să fie inspirați, dar și să inspire în momente special create pentru ei în cadrul evenimentului.”
Iată pe scurt, despre ce au “predat” invitaţii evenimentului:
Sesiunea 1
Andreea Sorescu – despre puterea de a o lua de la capăt şi continuă să înveţi chiar dacă viaţa nu îţi oferă cele mai prielnice condiţii;
Mirela Şteţco – cum să înveţi de la ceilalti, elev rămâi toata viaţa;
Ioana Bere – experienţa e cea mai importantă, cu ajutorul ei simţim tot ce învaţăm;
Mara Zafiu – a învăţat mult, involuntar, prin voluntariat. A fost admisa la o universitate prestigioasă din California.
Sesiunea 2
Oana Preda – să vezi jumătatea plină a paharului, să înveţi de la şi prin comunitate;
Diana Certan – despre comunitatea IMPACT, o comunitate de învăţare;
Irina Păcurariu – Chiar dacă nu faci parte dintr-o comunitate ce te sprijină să înveţi, nu te limita, depăşeşte-ţi resursele . Români care au ajuns departe chiar dacă provin din comunităţi neprielnice;
Răzvan Crişan – Cum să facem ca educaţia… să semene cu sexul sau mai atrăgătoare şi plăcută pentru ceilalţi.
Sesiunea 3
Romeo Moşoiu – despre revoluţia în educaţie;
Magda Balica – transformarea e bine să fie bazată pe cunoaştere. Despre cercetarea în educaţie şi cum ajută ea să facem educaţia mai prietenoasa şi adaptată la nevoile elevilor;
Marian Staş – e nevoie de o schimbare în educatie! Să înlocuim elefantul (un sistem ineficient şi rigid) cu gazela (un sistem adaptat şi flexibil, de actualitate).
Sesiunea 4
Vlad Tăuşance – cum poţi să îţi reinventezi cariera;
Irina Niţă – Gândirea “la normă” poate să afecteze. Învaţă de la fiecare şi mergi mai departe;
Vlad Atanasiu – o revoluţie în educaţie prin sisteme alternative de învăţare, bazate pe autonomia alegerii;
Andreea Novac – poţi învăţa în nenumărate feluri. .. La ce ajuta dansul, cum te ajuta să creşti, să evoluezi pe tot parcursul vieţii.
Evenimentul a fost finantat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile prin programul Fondul ONG în România şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale prin Programul Tineret în Acţiune şi realizat cu sprijinul Fundaţiei Friends For Friends, Fcalutatea de Psiholoige şi Ştiinţele ducaţiei – Universitatea Bucureşti, Bennan Research, Teatrul Odeon.